ROMÂNIA LIBERĂ: Sindicatele nu sunt de acord cu introducerea unui cod de etică personalului didactic
Peste 7.500 de membri de sindicat din Iaşi nu sunt de acord cu tentativa Ministerului Educaţiei Naţionale de a impune un cod de etică personalului didactic, informează Mediafax.
Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi precizează că eventualele abateri disciplinare ale profesorilor pot fi sancţionate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale (Legea 1/2011), Codul Muncii, dar şi cu alte acte normative, la care se mai poate adăuga Codul civil şi penal.
"Încercările ministerului de a impune acest act normativ prin dezbateri la nivelul unităţilor şcolare amintesc de propaganda din anii 1950, şi mai recent, de dezbaterile din unităţile şcolare în anii 2010-2011, care vizau acceptarea de către cadrele didactice a Legii Educaţiei Naţionale (Legea Funeriu)", mai susţine USLIP.
BZI: Profesorii ieseni solicita ca in noul Cod de Etica sa fie sanctiuni si pentru elevi
Finalizarea si aprobarea, pana la mijlocul acestui an, a unui nou Cod de Etica pentru profesorii din invatamantul preuniversitar provoaca o serie de nemultumiri. Reprezentantii celui mai important sindicat educational din judetul Iasi sustine ca, in mod normal, documentul ar trebui sa prevada sanctiuni si reguli si pentru elevi sau parinti.
Conversia profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru obţinerea unei noi specializări
În atenţia membrilor de sindicat
Vă informăm că la data de 12 decembrie 2013, a fost încheiat protocolul de colaborare între USLIP Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, cu privire la proiectul „Conversia profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru obţinerea unei noi specializări”.
Începând cu anul universitar 2014-2015, cadrele didactice din judeţul Iaşi au posibilitatea urmării cursurilor organizate în cadrul proiectului, la finalul cărora vor dobîndi o nouă specializare, fiind eliberată o diplomă de conversie însoţită de un supliment care să confirme obţinerea acestei specializări şi care va fi aprobată prin ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale, după promovarea examenului final de absolvire.
Până la acest moment, 8 facultăţi din cadrul universităţii A.I.CUZA au confirmat implicarea în proiect: Facultatea de Litere, Facultatea de Fizică, Facultatea de Biologie, Facultatea de Educaţie fizică şi Sport, Facultatea de Geografie, Facultatea de Matematică, Departamentul Psihopedagogie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.
Sesiunea de admitere se va organiza în lunile iunie- septembrie 2014, durata studiilor va fi de 3 semestre pentru disciplinele din aceeaşi arie curriculară şi 4 semestre pentru discipline din arii curriculare diferite. La finalizarea cursurilor, absolvenţii vor primi, în funcţie de durata studiilor (3 sau 4 semestre) 90 sau 120 de credite.
Taxele aferente acestui proiect, ce urmează a fi stabilite în perioada următoare, vor fi suportate de către cadrele didactice participante la proiect, cu menţiunea că USLIP Iaşi va demara negocieri la nivelul instituţiilor centrale pentru obţinerea unei diminuări a acestei taxe, într-o formă agreată de Ministerul Educaţiei, propunerea noastră a fost în sensul emiterii unor vouchere care să cuprindă reducerea menţionată, fără a avea însă, garanţia reuşitei acestui demers.
Cursurile de conversie vor putea fi urmate doar de către persoanele care au absolvit deja o formă de învăţământ superior, în acest sens Universitatea A.I. Cuza a impus condiţia ca participanţii la proiect să fie absolvenţi ai acestei instituţii.
Desfăşurarea programelor de conversie va debuta în anul universitar 2014-2015, până la acea dată, vor fi elaborate programele de studiu cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale, va fi stabilit cuantumul taxei de şcolarizare, precum şi forma de învăţământ în care vor fi organizate studiile: zi/ frecvenţă redusă /fără frecvenţă, informaţii care vă vor fi aduse la cunoştinţă în cel mai scurt timp.
Preşedinte
Prof. Laviniu Lăcustă
Problema navetei
În atenția unităților școlare din mediul rural și în mod special a unităților școlare din comunele în care primăriile nu decontează naveta,
Prin prezenta, vă anunțăm că există posibilitatea, conform Legii nr. 356/2013- Legea bugetului de stat pe anul 2014, să achitați decontul de navetă pentru cadrele didactice în conformitate cu prevederile art. IV din anexă - sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale, alin. 5 - din economiile înregistrate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat la această categorie de cheltuieli, se pot deconta cheltuieli cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, în limita distanței de 50 km și în limita sumei de 26 lei / cadru didactic / lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la 50 km, suma de 26 lei / cadru didactic / lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru.
Conform Legii Educației Naționale nr. 1 / 2011, art. 105, alin. 2, litera f, obligația primăriei de a deconta naveta cadrelor didactice rămâne în vigoare.
Aducem în atenția serviciilor contabilitate să aibă în vedere posibilitatea de a completa sau plăti integral naveta din această categorie de cheltuieli, în cazul în care există deficiențe în acordarea acestor sume.
Preşedinte,
prof. Laviniu Lǎcustǎ
Ziarul de Iaşi: Profesorii vor putea obţine o specializare în plus în doar 3-4 semestre
Profesorii din învăţământul preuniversitar vor putea obţine o nouă specializare cu trei sau patru semestre de studii, în urma unui program de conversie profesională organizat la Iaşi de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), Universitatea „Al.I. Cuza" şi Inspectoratul Şcolar. Oportunitatea va fi valabilă începând cu anul academic 2014 - 2015, în urma unui protocol de colaborare semnat în cursul acestei săptămâni.
Universitatea ieşeană a elaborat deja un regulament pentru organizarea şi desfăşurarea programului de conversie profesională a cadrelor didactice din mediul preuniversitar, care a fost avizat de Senatul instituţiei. „Multe din posturile didactice ale personalului de specialitate din preuniversitar nu pot fi acoperite cu o singură disciplină, aferentă specializării de licenţă absolvită. Astfel, a apărut nevoia completării acestor norme didactice şi, implicit, a acestei conversii", a explicat Vasile Işan, rectorul UAIC.
>>> Mai multe detalii în articolul integral de pe Ziarul de Iaşi
Evenimentul: Reconversie profesională pentru profesorii ieşeni din preuniversitar
Mai mult studiu pentru cadrele didactice, mai multe şanse de a rămâne la catedră. În trei sau patru semestre, acestea pot primi undă verde pentru a preda la încă o disciplină.
Profesorii din învăţământul preuniversitar vor putea absolvi mai uşor o a doua facultate, graţie unui program de conversie profesională organizat la Iaşi de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea „Al. I. Cuza" (UAIC). Astfel, cadrele didactice vor putea obţine o a doua diplomă de licenţă după trei semestre – dacă vor studia la o facultate din acelaşi domeniu fundamental cu prima facultate absolvită sau în patru semestre – dacă domeniul fundamental de studiu diferă. La sfârşitul programului, profesorii vor putea preda şi noua disciplină studiată. În acest fel, cresc şansele rămânerii la catedră, chiar şi în cazul scăderii numărului populaţiei şcolare.
>>> Mai multe detalii în articolul integral din Evenimentul.ro
BZI: Proiect revolutionar pentru invatamantul preuniversitar la Universitatea Cuza Iasi
Profesorii din invatamantul preuniversitar vor putea absolvi o a doua facultate in trei sau patru semestre, datorita unui program de conversie profesionala organizat la Iasi de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Inspectoratul Scolar Judetean si Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP).
Cele trei parti au semnat, saptamana aceasta, un protocol de colaborare pentru organizarea si promovarea acestor programe de studiu. Astfel, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar vor putea obtine o a doua diploma de licenta dupa minim 3 semestre daca studiaza la o facultate din acelasi domeniu fundamental cu prima facultate absolvita, respectiv minim 4 semestre daca domeniul fundamental de studiu difera. La sfarsitul studiilor de conversie profesionala, incheiate cu un examen de absolvire, profesorii vor putea preda in scoli si licee noua disciplina studiata.
BZI: Angajatii din invatamantul preuniversitar iesean, cei mai loviti de masurile de austeritate
Momente dificile pentru angajatii sistemului de invatamant preuniversitar al judetului Iasi. Astfel, la un pas de declansarea grevei generale, acestia au motive serioase sa-si ceara drepturile printr-o forma de protest extrem. Liderul celui mai important sindicat din educatia locala, Laviniu Lacusta, scoate in prim-plan principala cauza: reducerea drastica a veniturilor in ultimii patru ani. "Toate aceste taieri de drepturi si necompensarea lor cu nimic creeaza o strare de frustrare in sistem care va conduce, fara indoiala, mai devreme sau mai tarziu, la actiuni radicale din partea angajatilor, care vor declansa o greva generala. In primul rand, daca ne gandim ca sporul de zona oferit cadrelor didactice din mediul rural a scazut constant pana acum, apoi procentul de doi la suta - premiu lunar pe care ii putea acorda Consiliul de Administratie al unei scoli, pentru cei care se remarcau cu rezultate foarte bune, a fost taiat, precum si altele, ies la iveala date despre cum aceasta categorie de bugetari a fost lovita. Mai mult, cei 25 la suta ce reprezentau gradatia de merit incasata de personalul didactic auxiliar, anularea orelor suplimentare, tot pentru acestia cat si sporul de nocivitate oferit bibliotecarilor sunt alte drepturi anulate. In acest context se poate constata ca, in medie, din 2010 si pana acum, veniturile celor din sistem au scazut cu 35 la suta", a sintetizat Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP). In acelasi timp, acesta mai considera ca plafonarea salariilor la nivelul personalului nedidactic a facut ca, indiferent de vechime, acestia sa incaseze lunar abia intre 500 si 700 lei, in ultimii ani. "Si aici, tot cu date concrete, neindexarea salariilor in functie de cresterea inflatiei in Romania, a provocat o diminuare cu pana la 15 procente din valoarea reala a veniturilor angajatilor din educatia ieseana", a mai completat sindicalistul.