USLIP IASI
Biroul Executiv al Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi
urează membrilor de sindicat un nou an şcolar cu multă sănătate şi împliniri profesionale!
BZI: Moment aniversar de gala pentru o generatie de aur a profesorilor ieseni
Initiativa incarcata de o emotie deosebita si o ceremonie aniversara, unica, realizata in Sala Mare de la Primaria Iasi de Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP), Inspectoratul Scolar Judetean, municipalitatea locala si Prefectura. Astfel, a fost programata o actiune dedicata unui numar de 55 profesori valorosi, care in acest an parasesc sistemul educational preuniversitar, intrucat ies la pensie. Acestia au primit diplome, o excursie gratuita din partea USLIP, dar cea mai importanta si valoroasa recompensa pentru anii in care au pregatit zeci de generatii a fost cea morala, oferita de organizatori. "Este o initiativa pe care am demarat-o anul acesta si pe care dorim sa o continuam si in anii viitori pentru a deveni o traditie. Sunt 55 de cadre didactice carora le-am multumit pentru munca deosebita. Multumim partenerilor care ne-au sprijinit in acest demers", a spus prof. Laviniu Lacusta, liderul sindicatului. Cu emotie in glas, participantii au tinut sa multumeasca pentru aceste clipe. "Sunt peste 40 ani de munca la catedra. Am predat la Scoala D.A. Sturdza, disciplina Educatie tehnologica. Sunt mandra de munca depusa si de generatiile pe care le-am indrumat. Le urez tinerilor dascali sa munceasca dedicat si cu bucurie pentru formarea a noi generatii de elevi", a marturisit Valeria Ababei. Ca o dovada a grijei pe care o acorda cadrelor didactice, prof. dr. Camelia Gavrila, sefa ISJ a tinut sa remarce aceasta initiativa. "Este o initiativa laudabila a sindicatului, este un moment de reflectie si de respect fata de dascali si fata de munca pe care au realizat-o in educatie", a mentionat inspectorul general.
Notă de protest
Către,
Ministerul Educaţiei Naţionale
În atenția Domnului Ministru Prof. Dr. Remus Pricopie,
Urmare a sesizărilor venite din partea membrilor noştri de sindicat din mai multe unităţi şcolare ale judeţului Iaşi, vă aducem la cunoştinţă existenţa nemulţumirilor justificate în ceea ce priveşte suprapunerea multiplelor obligaţii pe care colegii noştri le au în această perioadă de sfârşit de an şcolar şi anume: evaluările orale din cadrul examenului de Bacalaureat, inspecţiile de titularizare pe care le au de realizat profesorii evaluatori în cadrul examenului de titularizare, evaluările naţionale şi finale la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, evaluările finale pentru elevii cu situaţii deosebite – corigenţe sau elevi olimpici, încheierea mediilor etc.
Toate acestea implică un efort supraomenesc şi conduc la o stare de epuizare necompensată, din păcate, din punct de vedere financiar.
În aceeaşi ordine de idei, vă rugăm să luaţi în considerare şi suplimentarea sumelor acordate persoanelor care participă la organizarea derulării examenelor de sfârşit de an. Acestea sunt derizorii şi se află în disonanţă cu importanţa pe care Ministerul Educaţiei pretinde că o acordă acestor examene.
Vă solicităm să aveţi în vedere de urgenţă, remedierea problemelor semnalate demonstrând în acest mod că Ministerul Educaţiei Naţionale are capacitatea de a înţelege şi de a regla problematica ridicată de către angajaţii sistemului educaţional românesc.
Biroul Executiv U.S.L.I.P. Iaşi
AGERPRES: Ministrul Educației caută soluții pentru conversia dascălilor
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat marți, într-o conferință de presă susținută la Iași, că poartă discuții cu reprezentanții universităților din țară privind conversia profesională a cadrelor didactice care predau în mediul rural.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FLUX
Potrivit ministrului Educației, în urma discuțiilor avute cu sindicaliștii Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar, a rezultat că este necesară acordarea unui sprijin pentru implementarea unui proiect care vizează conversia profesională pentru cadrele didactice.
Cadrele didactice care doresc să obțină o a doua specializare pot urma un program de studiu universitar, pe durata a trei sau patru semestre, care să fie finalizat cu obținerea unei o a doua licențe.
În urma obținerii unei astfel de diplome, susține Remus Pricopie, dascălii, în special cei din mediul rural, nu vor mai fi nevoiți să facă naveta zeci de kilometri pentru a-și acoperi norma de ore, ci pot preda în cadrul aceleiași instituții școlare mai multe discipline.
Platforma dezbatere cu Parlamentarii ieşeni