BZI: Declaratii surprinzatoare ale ministrului Educatiei, Remus Pricopie, la Iasi
Ieri, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a fost prezent la Iasi • Pe langa faptul ca a luat parte la manifestarile dedicate aniversarii a 186 de ani de la întemeierea Colegiului National, demnitarul a avut o ampla intrevedere cu reprezentantii USLIP, cel mai important organism sindical din judet • De asemenea, Pricopie a avut amabilitatea de a acorda un interviu reporterilor BUNA ZIUA IASI •
VIZITA DOMNULUI MINISTRU REMUS PRICOPIE LA SEDIUL USLIP IAȘI
Astăzi, 24 ianuarie 2014, domnul Ministru al Educației Naționale, Remus Pricopie, s-a aflat într-o ședință de lucru cu membrii Biroului Executiv USLIP Iași, pentru aproximativ o oră și jumătate.
Subiectul principal al discuției l-a constituit conversia profesională a cadrelor didactice, pentru care domnul ministru a promis sprijin în implementarea acestui proiect.
S-a mai discutat despre fondul școlii, ultimele modificări legislative, dar și de ultimul demers al MEN privind implementarea unui Cod de etică.
Reprezentanții USLIP Iași și-au exprimat dezacordul pentru această inițiativă, domnul ministru aducând argumente pro și contra.
Alte subiecte aflate pe agendă au vizat problematica navetei cadrelor didactice, dar și unele aspecte privind redobândirea unor drepturi bănești tăiate în anul 2011, reacordarea sporului de doctorat pentru cei care l-au obținut după 1 ianuarie 2010, revenirea la cele 16 ore a personalului didactic cu gradul I și peste 25 ani vechime, salarizarea personalului nedidactic, didactic auxiliar și didactic.
Discuțiile pe această tematică vor continua la sediul Ministerului Educației Naționale în perioada următoare.
Preşedinte,
Prof. Laviniu Lǎcustǎ
ROMÂNIA LIBERĂ: Sindicatele nu sunt de acord cu introducerea unui cod de etică personalului didactic
Peste 7.500 de membri de sindicat din Iaşi nu sunt de acord cu tentativa Ministerului Educaţiei Naţionale de a impune un cod de etică personalului didactic, informează Mediafax.
Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi precizează că eventualele abateri disciplinare ale profesorilor pot fi sancţionate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale (Legea 1/2011), Codul Muncii, dar şi cu alte acte normative, la care se mai poate adăuga Codul civil şi penal.
"Încercările ministerului de a impune acest act normativ prin dezbateri la nivelul unităţilor şcolare amintesc de propaganda din anii 1950, şi mai recent, de dezbaterile din unităţile şcolare în anii 2010-2011, care vizau acceptarea de către cadrele didactice a Legii Educaţiei Naţionale (Legea Funeriu)", mai susţine USLIP.
BZI: Profesorii ieseni solicita ca in noul Cod de Etica sa fie sanctiuni si pentru elevi
Finalizarea si aprobarea, pana la mijlocul acestui an, a unui nou Cod de Etica pentru profesorii din invatamantul preuniversitar provoaca o serie de nemultumiri. Reprezentantii celui mai important sindicat educational din judetul Iasi sustine ca, in mod normal, documentul ar trebui sa prevada sanctiuni si reguli si pentru elevi sau parinti.
Conversia profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru obţinerea unei noi specializări
În atenţia membrilor de sindicat
Vă informăm că la data de 12 decembrie 2013, a fost încheiat protocolul de colaborare între USLIP Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, cu privire la proiectul „Conversia profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru obţinerea unei noi specializări”.
Începând cu anul universitar 2014-2015, cadrele didactice din judeţul Iaşi au posibilitatea urmării cursurilor organizate în cadrul proiectului, la finalul cărora vor dobîndi o nouă specializare, fiind eliberată o diplomă de conversie însoţită de un supliment care să confirme obţinerea acestei specializări şi care va fi aprobată prin ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale, după promovarea examenului final de absolvire.
Până la acest moment, 8 facultăţi din cadrul universităţii A.I.CUZA au confirmat implicarea în proiect: Facultatea de Litere, Facultatea de Fizică, Facultatea de Biologie, Facultatea de Educaţie fizică şi Sport, Facultatea de Geografie, Facultatea de Matematică, Departamentul Psihopedagogie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.
Sesiunea de admitere se va organiza în lunile iunie- septembrie 2014, durata studiilor va fi de 3 semestre pentru disciplinele din aceeaşi arie curriculară şi 4 semestre pentru discipline din arii curriculare diferite. La finalizarea cursurilor, absolvenţii vor primi, în funcţie de durata studiilor (3 sau 4 semestre) 90 sau 120 de credite.
Taxele aferente acestui proiect, ce urmează a fi stabilite în perioada următoare, vor fi suportate de către cadrele didactice participante la proiect, cu menţiunea că USLIP Iaşi va demara negocieri la nivelul instituţiilor centrale pentru obţinerea unei diminuări a acestei taxe, într-o formă agreată de Ministerul Educaţiei, propunerea noastră a fost în sensul emiterii unor vouchere care să cuprindă reducerea menţionată, fără a avea însă, garanţia reuşitei acestui demers.
Cursurile de conversie vor putea fi urmate doar de către persoanele care au absolvit deja o formă de învăţământ superior, în acest sens Universitatea A.I. Cuza a impus condiţia ca participanţii la proiect să fie absolvenţi ai acestei instituţii.
Desfăşurarea programelor de conversie va debuta în anul universitar 2014-2015, până la acea dată, vor fi elaborate programele de studiu cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale, va fi stabilit cuantumul taxei de şcolarizare, precum şi forma de învăţământ în care vor fi organizate studiile: zi/ frecvenţă redusă /fără frecvenţă, informaţii care vă vor fi aduse la cunoştinţă în cel mai scurt timp.
Preşedinte
Prof. Laviniu Lăcustă
Ziarul de Iaşi: Profesorii vor putea obţine o specializare în plus în doar 3-4 semestre
Profesorii din învăţământul preuniversitar vor putea obţine o nouă specializare cu trei sau patru semestre de studii, în urma unui program de conversie profesională organizat la Iaşi de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), Universitatea „Al.I. Cuza" şi Inspectoratul Şcolar. Oportunitatea va fi valabilă începând cu anul academic 2014 - 2015, în urma unui protocol de colaborare semnat în cursul acestei săptămâni.
Universitatea ieşeană a elaborat deja un regulament pentru organizarea şi desfăşurarea programului de conversie profesională a cadrelor didactice din mediul preuniversitar, care a fost avizat de Senatul instituţiei. „Multe din posturile didactice ale personalului de specialitate din preuniversitar nu pot fi acoperite cu o singură disciplină, aferentă specializării de licenţă absolvită. Astfel, a apărut nevoia completării acestor norme didactice şi, implicit, a acestei conversii", a explicat Vasile Işan, rectorul UAIC.
>>> Mai multe detalii în articolul integral de pe Ziarul de Iaşi
Evenimentul: Reconversie profesională pentru profesorii ieşeni din preuniversitar
Mai mult studiu pentru cadrele didactice, mai multe şanse de a rămâne la catedră. În trei sau patru semestre, acestea pot primi undă verde pentru a preda la încă o disciplină.
Profesorii din învăţământul preuniversitar vor putea absolvi mai uşor o a doua facultate, graţie unui program de conversie profesională organizat la Iaşi de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea „Al. I. Cuza" (UAIC). Astfel, cadrele didactice vor putea obţine o a doua diplomă de licenţă după trei semestre – dacă vor studia la o facultate din acelaşi domeniu fundamental cu prima facultate absolvită sau în patru semestre – dacă domeniul fundamental de studiu diferă. La sfârşitul programului, profesorii vor putea preda şi noua disciplină studiată. În acest fel, cresc şansele rămânerii la catedră, chiar şi în cazul scăderii numărului populaţiei şcolare.
>>> Mai multe detalii în articolul integral din Evenimentul.ro
BZI: Proiect revolutionar pentru invatamantul preuniversitar la Universitatea Cuza Iasi
Profesorii din invatamantul preuniversitar vor putea absolvi o a doua facultate in trei sau patru semestre, datorita unui program de conversie profesionala organizat la Iasi de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Inspectoratul Scolar Judetean si Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP).
Cele trei parti au semnat, saptamana aceasta, un protocol de colaborare pentru organizarea si promovarea acestor programe de studiu. Astfel, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar vor putea obtine o a doua diploma de licenta dupa minim 3 semestre daca studiaza la o facultate din acelasi domeniu fundamental cu prima facultate absolvita, respectiv minim 4 semestre daca domeniul fundamental de studiu difera. La sfarsitul studiilor de conversie profesionala, incheiate cu un examen de absolvire, profesorii vor putea preda in scoli si licee noua disciplina studiata.