BZI: Caz incredibil! Prostia unor politicieni lasa zeci de profesori ieseni fara salarii
Nesimtirea si indiferenta unor alesi locali lasa zeci de cadre didactice fara salarii. Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi scoate la iveala un caz de-a dreptul revoltator. "USLIP cere public autoritatilor din comuna Dolhesti sa lase la o parte interesele politicianiste si sa aprobe de urgenta bugetul comunei pentru anul 2014. Mentionam ca, în ciuda celor patru sedinte ale Consiliului Local, derulate pâna acum, autoritatile nu au reusit sa depaseasca faza vendettelor politice si economice pentru a intra în normalitate si legalitate. Consecintele acestei stari de fapt sunt deosebit de grave pentru angajatii Scolii Gimnaziale Dolhesti, care sunt pusi în imposibilitatea de a-si primi drepturile salariale aferente lunii ianuarie, 2014.
EVENIMENTUL: Un primar liberal nu şi-a plătit dascălii de cinci ani
Conform liderilor de sindicat, din 2009, profesorii navetişti din Mogoşeşti merg la şcoală pe cheltuiala lor. Deşi decontul navetei este o obligaţie a autorităţilor locale, primarul comunei ridică din umeri.
A fi profesor navetist poate însemna, de multe ori, o provocare. Un timp mai mare petrecut pe drum, de acasă până la şcoală şi, cu siguranţă, mai puţine condiţii. Dacă, la aceste aspecte se mai adaugă şi nedecontarea navetei, soarta dascălilor devine una extrem de tristă. Un astfel de exemplu este în comuna ieşeană Mogoşeşti, în care, în ultimii ani, cei peste 50 de profesori navetişti plătesc transportul din propriul buzunar. „Primarul are obligaţii legale dar, din 2009, nu a catadicsit să aloce niciun leu cadrelor didactice navetiste. Acest lucru, deşi i s-a adus constant în atenţie problema navetei”, atrage atenţia Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP).
ZIARUL DE IAŞI: Profesorii ce vor decontarea navetei, luaţi în râs de primarii ieşeni
Profesorii au ajuns să se lupte în instanţă cu primăriile ca să obţină deconturile de navetă prevăzute prin lege.
În jur de 600 de profesori navetişti din judeţul Iaşi se luptă în instanţă cu primăriile din comunele unde predau. Aceştia îşi cer deconturile deoarece nu se mai descurcă să-şi plătească din salariu transportul dus-întors zilnic, care trece de 200 de lei pe lună. Primăriile, deşi au nevoie de aceşti profesori pentru a nu ajunge în situaţia ca elevii să facă matematica cu femeia de serviciu, sunt dezinteresaţi complet. Cele care însă mai dau un ban pentru decont iau în râs dascălii cu câţiva lei. „Membrii de sindicat navetişti ai Şcolii Domniţa - Ţibana au câştigat procesul intentat de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP - n.r.) Iaşi, în numele lor, pentru plata decontului de navetă. Suma pe care Primăria Ţibana va trebui să o plătească celor aproximativ 34 de cadre didactice navetiste este de 21.000 lei. Aşteptăm să se ia o decizie definitivă şi irevocabilă. Noi mai avem proces pe rol şi cu primăriile din Hărmăneşti şi Prisăcani, unde sunt 25 de profesori navetişti, dar şi cu primăriile din Mogoşeşti, Probota, Schitu Duca şi alte localităţi“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP.
USLIP Iaşi a câştigat primul proces din ţară la nivel de Curte de Apel pentru Distincţia Gheorghe Lazăr
Pe 22 ianuarie 2014, Curtea de Apel Iaşi a dat câştig de cauză USLIP Iaşi în procesul privind acordarea Disticţiei "Gheorghe Lazăr" membrilor noştri de sindicat de la Şcoala "Nicolaie Iorga" Iaşi.
Este primul proces din ţară pe această speţă admis de către o Curte de Apel.
Ziarul Financiar: Lista judeţelor în care şcolile vor fi închise la începutul săptămânii din cauza viscolului
Unităţile de învăţământ vor fi închise la începutul săptămânii în 27 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, pentru care au fost emise cod portocaliu sau galben de ninsori şi viscol, au anunţat membrii comandamentului de iarnă reunit la Guvern.
Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca, pentru siguranţa elevilor, a însoţitorilor acestora şi a personalului didactic şi nedidactic, să închidă, luni, 27 ianuarie, toate unităţile de învăţământ din judeţele/municipiul Bucureşti, care s-au aflat aceste zile sub atenţionare de cod galben şi portocoliu. Judeţele vizate sunt: Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, conform edu.ro.
EVENIMENTUL: Ministrul Educaţiei, de acord cu fondul şcolii
Remus Pricopie a preferat ieri compania profesorilor sindicalişti, în detrimentul oficialităţilor locale. Acesta a vorbit, la sediul USLIP, despre colectarea fondului clasei, admiterea la liceu sau adoptarea Codului Etic.
BZI: Declaratii surprinzatoare ale ministrului Educatiei, Remus Pricopie, la Iasi
Ieri, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a fost prezent la Iasi • Pe langa faptul ca a luat parte la manifestarile dedicate aniversarii a 186 de ani de la întemeierea Colegiului National, demnitarul a avut o ampla intrevedere cu reprezentantii USLIP, cel mai important organism sindical din judet • De asemenea, Pricopie a avut amabilitatea de a acorda un interviu reporterilor BUNA ZIUA IASI •
VIZITA DOMNULUI MINISTRU REMUS PRICOPIE LA SEDIUL USLIP IAȘI
Astăzi, 24 ianuarie 2014, domnul Ministru al Educației Naționale, Remus Pricopie, s-a aflat într-o ședință de lucru cu membrii Biroului Executiv USLIP Iași, pentru aproximativ o oră și jumătate.
Subiectul principal al discuției l-a constituit conversia profesională a cadrelor didactice, pentru care domnul ministru a promis sprijin în implementarea acestui proiect.
S-a mai discutat despre fondul școlii, ultimele modificări legislative, dar și de ultimul demers al MEN privind implementarea unui Cod de etică.
Reprezentanții USLIP Iași și-au exprimat dezacordul pentru această inițiativă, domnul ministru aducând argumente pro și contra.
Alte subiecte aflate pe agendă au vizat problematica navetei cadrelor didactice, dar și unele aspecte privind redobândirea unor drepturi bănești tăiate în anul 2011, reacordarea sporului de doctorat pentru cei care l-au obținut după 1 ianuarie 2010, revenirea la cele 16 ore a personalului didactic cu gradul I și peste 25 ani vechime, salarizarea personalului nedidactic, didactic auxiliar și didactic.
Discuțiile pe această tematică vor continua la sediul Ministerului Educației Naționale în perioada următoare.
Preşedinte,
Prof. Laviniu Lǎcustǎ