ADRESA CATRE INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA IASI
Către,
Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi
În atenția Domnului Inspector Şef Andrei Albulescu,
Având în vedere numeroasele memorii pe care le-am primit de la membrii noştri de sindicat, personal nedidactic, vă supunem atenţiei următoarele probleme:
1. Salarizarea personalului nedidactic
Începând cu anul 2010 s-a produs treptat o aplatizare a grilei de salarizare a personalului nedidactic, în condiţiile creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
La 1 ianuarie 2009, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată era de 600 de lei (H.G. nr. 1051/2008), la 1 ianuarie 2011 a fost de 670 de lei (H.G. nr. 1193/2010), de la 1 ianuarie 2012 a fost stabilit la 700 de lei, iar prin H.G. nr. 23/2013, prin care acesta a fost stabilit la 750 de lei, de la 1 februarie 2013 şi la 800 de lei, de la 1 iulie 2013. Prin H.G. nr. 871/2013 s-a stabilit ca, începând cu 1 ianuarie 2014, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 850 lei, iar de la 1 iulie 2014, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 850 de lei, iar de la 1 iulie 2014, acesta va fi de 900 de lei lunar.
În condiţiile în care a avut loc o creştere a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, restul salariilor personalului bugetar (categorie în care este inclus şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar de stat) care depăşeau nivelul acestui salariu minim brut, au rămas nemodificate.
Astfel, treptat, nu a mai existat nici un fel de diferenţiere – din punct de vedere salarial – între personalul nou angajat (care nu beneficiază de spor de vechime) şi salariaţii care beneficiau de sporul de vechime în muncă, corespunzător tranşelor de vechime.
Aplatizarea salarizării a avut la bază şi introducerea sporului de vechime în muncă în salariul de bază, prin Legea nr. 330/2009, începând cu data de 01.01.2010.
Un exemplu relevant pe care vi-l înaintăm este legat de două persoane angajate pe aceeaşi funcţie, una cu 30 de ani de muncă, iar cea de-a doua, debutantă şi care au acelaşi salariu (aproximativ 630 de lei).
Ne întrebăm dacă sporul de vechime este inclus în salariu, cum poate fi el identificat la persoana cu 30 de ani de muncă?
2. Condiţiile de muncă ale personalului nedidactic
A doua problemă vizează tot personalul nedidactic care lucrează în conformitate cu normativele din anul 2002. Pe fondul plecărilor naturale din sistem (demisii, pensionări, etc.) şi al imposibilităţii de a mai fi angajate pe durată nedeterminată alte persoane, am constatat o depăşire de facto a normelor. Astfel, în grădiniţe, dar şi în unităţile şcolare, femeile de servici, spălătoresele, bucătăresele şi alte categorii, depăşesc de două sau de trei ori normativele din anul 2002. Aici avem câteva nelămuriri:
a) Este posibilă plata din spate acestor diferenţe atâta timp cât ele nu se regăsesc în fişa postului semnată de fiecare angajat?
b) Are sau nu unitatea, obligaţia de a respecta normativele din 2002?
c) În situaţia negocierii la nivel judeţean a Contractului Colectiv, ne-ar interesa dacă putem insera în Contractul de Muncă Judeţean, obligaţiile unităţilor şcolare din acest punct de vedere?
Având în vedere problematica semnalată, care sunt posibilităţile legale şi concrete ale instituţiei pe care o conduceţi, de a interveni pentru remedierea disfuncţiilor prezentate?
Președinte,
Prof. Laviniu Lăcustă
Noutăţi conversie profesională
COMUNICAT
Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iaşi prin intermediul Facultăţii Construcţii Maşini şi Management Industrial organizează cursuri de conversie profesională pe disciplina informatică.
Acest lucru este posibil începând cu octombrie 2014 graţie unui protocol semnat de Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iaşi, USLIP Iaşi şi ISJ Iaşi.
Taxa de studiu va fi de aproximativ 2000 lei.
ZIARUL DE IAŞI: Cum pot profesorii să obţină o a doua specializare la Iaşi
Universitatea „Al.I. Cuza“ a aprobat în şedinţa de senat din cursul săptămânii trecute cele 20 de programe în cadrul cărora se poate realiza conversia profesională a cadrelor didactice din Iaşi. Astfel, la cele opt facultăţi din cadrul Universităţii s-au scos maximul de 2.335 de locuri, din care 850 sunt la ID şi 1.485 la învăţământul cu frecvenţă. Taxa de înscriere este cuprinsă între 120 şi 250, iar cea de şcolarizare între 2.400 şi 3.600 de lei pe an. „Avem 2.500 de profesori care cer singuri o a doua specializare, iar ministerul nu a realizat niciun studiu. Noi facem treaba ministerului prin acest proiect, iată că sindicatele nu ştiu să ceară doar salarii...“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din Iaşi (USLIP). Şi-au arătat interesul pentru cursurile de conversie profesională şi profesori din Bacău, Neamţ, Suceava şi Botoşani, care se pot înscrie chiar dacă au urmat o altă universitate, de stat ori privată. Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iaşi a cerut să fie introdusă în acest proiect şi oferă locuri în cadrul Facultăţii de Informatică. Aici însă se va da o formă uşoară de admitere, deoarece consideră că nu vor face faţă profesori precum cei de sport ori alte discipline artistice. Există două motive pentru care acest proiect este văzut ca o salvare pentru profesorii cu o singură specializare. În primul rând se acoperă norma de 18 ore pe săptămână, iar prefosorii vor putea fi plătiţi şi pentru a doua disciplină mai mult, deoarece sunt specializaţi cu diplomă. Al doilea motiv ni-l dau chiar cadrele didactice din judeţ: „Dacă se fac restrângeri de personal, profesorii vor putea să-şi găsească loc de muncă cu cea de-a doua specializare. La mine în şcoală sunt deja 22 de profesori interesaţi de acest curs“, a explicat Vasile Mindirigiu, director adjunct al Şcolii „Nicolae Iorga“ din Iaşi.
EVENIMENTUL: Dascălii din preuniversitar vor redeveni studenţi
Din această toamnă, profesorii din învăţământul preuniversitar vor putea absolvi mai uşor o a doua facultate, graţie unui program de conversie profesională organizat de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea „Al. I. Cuza”. Cadrele didactice vor putea obţine o a doua diplomă de licenţă după trei semestre – dacă vor studia la o facultate din acelaşi domeniu fundamental cu prima facultate absolvită sau în patru semestre – dacă domeniul fundamental de studiu diferă. La sfârşitul programului, profesorii vor putea preda şi noua disciplină studiată, mărindu-şi, astfel, şansele rămânerii la catedră, chiar şi în cazul scăderii numărului populaţiei şcolare.
BZI: Sansa pentru mii de profesori ieseni - GALERIE FOTO, VIDEO
Ieri, Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi (USLIP) si Universitatea Al. Ioan Cuza (UAIC) au demarat proiectul "Conversia profesionala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar". Profesorii au posibilitatea de a obtine o noua specializare, incepand cu anul universitar 2014 - 2015. "Este o initiativa unica de o asemenea anvergura, la nivel national. Senatul Universitatii Cuza a aprobat deja toate detaliile pe acest proiect. Din pacate, Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa ne sprijine mai mult, in acest sens, lucru care nu s-a intamplat. Oricum, avem doar 2.500 de profesori ieseni care si-au exprimat intentia de a intra in proiect. Din pacate, noi ne-am fi dorit sa nu existe taxe, insa abia din anul 2015 - 2016, in baza unei initiative pe fonduri europene, pe care speram sa o concretizam ca sindicat, sa putem face astfel incat sa fie gratuite. Anual, taxa va fi intre 2.000 si 3.600 lei. Sunt 20 de discipline, puse la dispozitie de facultatile UAIC. Detaliile complete pe acest subiect pot fi gasite pe site-ul www.uslipiasi.ro.", a precizat prof. Laviniu Lacusta, presedintele USLIP. Concret, profesorii vor putea obtine o a doua diploma de licenta dupa minim trei semestre, daca studiaza la o facultate din acelasi domeniu fundamental cu prima absolvita, respectiv patru semestre, daca domeniul fundamental de studiu difera.
BZI: Laviniu Lacusta: "Toate Consiliile de Administratie din scoli si licee functioneaza ilegal" - VIDEO
Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, prof. Laviniu Lacusta, dezvaluie ca in acest moment, toate Consiliile de Administratie (CA) din scoli si licee functioneaza ilegal. Motivul este legat de faptul ca, la mai bine de trei ani, toate conducerile care s-au succedat la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) nu au pus in practica Legea Educatiei Nationale (LEN), din 2011.
Anunț important
Mâine, 28.02.2014, vor fi postate pe site-ul nostru programele Cursurilor de conversie, taxele și nr. de locuri.
COMUNICAT PRIVIND DIALOGUL SOCIAL EUROPEAN ÎN SECTORUL EDUCAȚIEI
Astăzi, 20 februarie 2014, la Palatul Parlamentului București, a avut loc masa rotundă cu tema “Dialogul social european în sectorul educație”, la care a participat Președintele USLIP Iași, Prof. Laviniu Lăcustă.
Invitați la dezbatere au fost ministrul educației Remus Pricopie, domnul Președinte ETUCE, Martin Roemer și doamna senator Ecaterina Andronescu.
S-a pus în discuție promovarea potențialului dialogului social prin dezvoltarea capacității organizațiilor sindicale și îmbunătățirea cunoștințelor reprezentanților angajaților la nivel național.
EVENIMENTUL: Succes pentru profesorii navetişti din Prisăcani
Primăria Prisăcani este obligată să achite profesorilor navetişti care predau la şcolile din comună suma restantă, în valoare de 27.000 de lei. Obligaţia vine pe cale judecătorească, după ce reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ au acţionat în instanţă autorităţile locale. În perioada imediat următoare vor mai fi introduse acţiuni pentru comunele Costeşti, Probota, Mogoşeşti, Dumeşti.
Dintre cele 93 de comune ale judeţului Iaşi, în anul şcolar trecut 15 nu au decontat deloc plata navetei, iar 36 au dat profesorilor doar frânturi din suma cuvenită.