BZI: Laviniu Lacusta: "Toate Consiliile de Administratie din scoli si licee functioneaza ilegal" - VIDEO
Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, prof. Laviniu Lacusta, dezvaluie ca in acest moment, toate Consiliile de Administratie (CA) din scoli si licee functioneaza ilegal. Motivul este legat de faptul ca, la mai bine de trei ani, toate conducerile care s-au succedat la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) nu au pus in practica Legea Educatiei Nationale (LEN), din 2011.
Anunț important
Mâine, 28.02.2014, vor fi postate pe site-ul nostru programele Cursurilor de conversie, taxele și nr. de locuri.
COMUNICAT PRIVIND DIALOGUL SOCIAL EUROPEAN ÎN SECTORUL EDUCAȚIEI
Astăzi, 20 februarie 2014, la Palatul Parlamentului București, a avut loc masa rotundă cu tema “Dialogul social european în sectorul educație”, la care a participat Președintele USLIP Iași, Prof. Laviniu Lăcustă.
Invitați la dezbatere au fost ministrul educației Remus Pricopie, domnul Președinte ETUCE, Martin Roemer și doamna senator Ecaterina Andronescu.
S-a pus în discuție promovarea potențialului dialogului social prin dezvoltarea capacității organizațiilor sindicale și îmbunătățirea cunoștințelor reprezentanților angajaților la nivel național.
EVENIMENTUL: Succes pentru profesorii navetişti din Prisăcani
Primăria Prisăcani este obligată să achite profesorilor navetişti care predau la şcolile din comună suma restantă, în valoare de 27.000 de lei. Obligaţia vine pe cale judecătorească, după ce reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ au acţionat în instanţă autorităţile locale. În perioada imediat următoare vor mai fi introduse acţiuni pentru comunele Costeşti, Probota, Mogoşeşti, Dumeşti.
Dintre cele 93 de comune ale judeţului Iaşi, în anul şcolar trecut 15 nu au decontat deloc plata navetei, iar 36 au dat profesorilor doar frânturi din suma cuvenită.
BZI: Primar invins in instanta de profesori
Instanta a obligat un primar sa plateasca naveta cadrelor didactice.
Recent, printr-o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Iasi, Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) a castigat un proces impotriva primariei din comuna Prisecani. "Prin aceasta sentinta definitiva si executorie, instanta obliga primaria din aceasta localitate sa achite integral suma de 27.000 lei. Aceasta reprezinta plata decontului de naveta, pentru ultimii 3 ani ani, catre 25 cadre didactice", a precizat Laviniu Lacusta, presedintele USLIP. De mentionat ca, in Legea Educatiei Nationale (LEN), la Sectiunea 1, Dispozitii generale, Articolul 105, aliniatul 2, paragraful f se stipuleaza clar: "Cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice se face conform legii". Spre exemplu, un cadru didactic achita lunar pentru transport, dus-intors, intre 120 de lei si 450 de lei, in functie de distanta pana la unitatea de invatamant unde preda. Un profesor care face naveta zilnic la o scoala aflata la 5 kilometri de Iasi, la Valea Lupului, achita lunar aproximativ 120 de lei. Unul care face naveta la 70 de kilometri, respectiv Andrieseni, achita si pana la 450 de lei. Venitul lunar al unui debutant la catedra este de aproximativ 800 de lei.
COMUNICAT: Câștig de cauză colegilor noștri navetiști din Prisăcani
În 7 februarie 2014, Curtea de Apel Iași a dat câștig de cauză colegilor noștri navetiști din Prisăcani, reprezentați de către USLIP Iași. Primăria Prisăcani este obligată să achite suma restantă în valoare de 27.000 ron.
În perioada imediat următoare vor mai fi introduse acțiuni pentru comunele Costești, Probota, Mogoșești, Dumești.
Președinte,
Prof. Laviniu Lăcustă
BZI: Mai multi profesori ieseni vor primi drepturi banesti de sute de lei
Membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) - Iasi au reusit sa castige in instanta un drept important. Pe data de 22 ianuarie 2014, Curtea de Apel Iasi a dat castig de cauza in procesul privind acordarea Distinctiei "Gheorghe Lazar" membrilor de sindicat de la Scoala Gimnaziala Nicolae Iorga din municipiu. "Curtea de Apel a confirmat deciziile date de Tribunalul Iasi, pe aceasta tema. Este foarte important de precizat ca aceste drepturi pentru cadrele didactice vor fi date intr-o singura transa. Masura este executorie si, cel mai probabil, va fi pusa in aplicare luna viitoare. In functie de vechime, fiecare profesor va primi sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei. Oricum, noi avem procese similare si pentru alte zece unitati de invatamant din judetul Iasi. Este primul proces din tara pe aceasta speta, admis de catre o Curte de Apel", a precizat Laviniu Lacusta, presedintele USLIP Iasi. Aceasta distinctie baneasca poate fi obtinuta de cadrele didactice care au calificativul "foarte bine" pentru activitatea din ultimii 20 de ani, trebuie sa fie autori sau coautori ai unor manuale sau programe scolare, lucrari sau comunicari prezentate la congrese sau sesiuni stiintifice si sa detina cel putin un premiu la faza nationala a olimpiadelor scolare. Conform regulamentului privind acordarea de distinctii si premii in învatamântul preuniversitar, unui cadru didactic nu i se pot acorda, simultan, doua distinctii, iar cel care a beneficiat de aceasta poate solicita acordarea alteia, de nivel superior, dupa minimum 5 ani.
INFORMARE - Întâlnirea preşedintelui FSLI cu reprezentanţii MFP
Miercuri, 05.02.2014, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a participat, la o întâlnire cu directorul general al Direcției Trezorerie din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Valentin Mavrodin, și cu directorul general la Direcției de Buget-Finanțe din cadrulMinisterului Educației Naționale, Mihai Paunică.
ZIARUL DE IAŞI: Zeci de profesori din judeţ, lăsaţi fără salarii de consilierii locali
Din cauză că bugetul comunei nu a fost votat la timp, profesorii nu şi-au încasat salariile aferente lunii ianuarie.
Caz incredibil la Dolheşti, unde profesorii riscă să rămână fără un ban în buzunar, pe acestă lună, deoarece nu se ştie când vor primi salariile. Totul din pricina consilierilor locali care pun beţe în roate bugetului. Acesta trebuia să fie adoptat de luna trecută, însă nici astăzi autorităţile nu ştiu când se va vota. Din cauza acestei ciondăneli, 55 de angajaţi ai şcolii nu şi-au primit ieri, în ziua de salariu banii, deoarece aceştia vin de la Guvern pe un drum întortocheat până ajung în buzunarele lor. “Banii ăştia doar trec prin contul Consiliului Local, nu înţelegem de ce trebuie să fie afectaţi profesorii. Înseamnă că la nivel local sunt nişte disfuncţii dacă nu şi-au adoptat încă bugetul. Domnii consilieri nu s-au pus de acord în ceea ce priveşte împărţirea banilor de la buget, au probabil prea multe investiţii.... Însă Trezoreria nu virează bani în contul primăriei din acest motiv, iar primăria nu poate vira mai departe salariile”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din judeţul Iaşi. Persoanele aflate în această situaţie nu ştiu când îşi vor primi salariile, deoarece consilierii sunt neserioşi şi nu se prezintă la şedinţele stabilite pentru votarea bugetului local.
EVENIMENTUL: Războiul politic îngheaţă salariile profesorilor din Dolheşti
Consilierii locali au respins bugetul pe acest an, fără să se gândească la salariile dascălilor. Peste 40 de angajaţi ai Şcolii Dolheşti aşteaptă banii, prin împăcarea primarului PNL cu oamenii din PDL şi UNPR.
Răfuielile politice au făcut ca, în comuna Dolheşti, bugetul pe 2014 să nu fie aprobat. În ciuda a patru şedinţe ale consiliului local, primarul PNL al comunei nu a reuşit să-i atragă de partea sa pe consilierii PDL şi UNPR. „Deşi am făcut toate demersurile la timp şi nimeni nu a lăsat impresia că n-ar fi de acord cu ceva, n-am întrunit majoritatea. S-a respins bugetul, când ne mai trebuia un singur vot. Am înţeles că a fost un ordin pe linie de partid. Nu au venit cu o alternativă la ceea ce s-a propus. Dar, legea le permite să fie contra”, a explicat Petru Dorin Butnariu, primarul Dolheştiului.