BZI: Declaratii surprinzatoare ale ministrului Educatiei, Remus Pricopie, la Iasi

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014

Ieri, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a fost prezent la Iasi • Pe langa faptul ca a luat parte la manifestarile dedicate aniversarii a 186 de ani de la întemeierea Colegiului National, demnitarul a avut o ampla intrevedere cu reprezentantii USLIP, cel mai important organism sindical din judet • De asemenea, Pricopie a avut amabilitatea de a acorda un interviu reporterilor BUNA ZIUA IASI •

>>> Urmariti, pe www.bzi.ro, raspunsurile interesante ale acestuia despre probleme spinoase din educatia romaneasca

 

ROMÂNIA LIBERĂ: Sindicatele nu sunt de acord cu introducerea unui cod de etică personalului didactic

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2014

Peste 7.500 de membri de sindicat din Iaşi nu sunt de acord cu tentativa Ministerului Educaţiei Naţionale de a impune un cod de etică personalului didactic, informează Mediafax.

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi precizează că eventualele abateri disciplinare ale profesorilor pot fi sancţionate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale (Legea 1/2011), Codul Muncii, dar şi cu alte acte normative, la care se mai poate adăuga Codul civil şi penal.

"Încercările ministerului de a impune acest act normativ prin dezbateri la nivelul unităţilor şcolare amintesc de propaganda din anii 1950, şi mai recent, de dezbaterile din unităţile şcolare în anii 2010-2011, care vizau acceptarea de către cadrele didactice a Legii Educaţiei Naţionale (Legea Funeriu)", mai susţine USLIP.

>>> Articolul integral în România Liberă

BZI: Profesorii ieseni solicita ca in noul Cod de Etica sa fie sanctiuni si pentru elevi

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Marți, 21 Ianuarie 2014

Finalizarea si aprobarea, pana la mijlocul acestui an, a unui nou Cod de Etica pentru profesorii din invatamantul preuniversitar provoaca o serie de nemultumiri. Reprezentantii celui mai important sindicat educational din judetul Iasi sustine ca, in mod normal, documentul ar trebui sa prevada sanctiuni si reguli si pentru elevi sau parinti.

>>> Articolul complet în BZI

Ziarul de Iaşi: Profesorii vor putea obţine o specializare în plus în doar 3-4 semestre

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Duminică, 22 Decembrie 2013

Profesorii din învăţământul preuniversitar vor putea obţine o nouă specializare cu trei sau patru semestre de studii, în urma unui program de conversie profesională organizat la Iaşi de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), Universitatea „Al.I. Cuza" şi Ins­pectoratul Şcolar. Oportunitatea va fi valabilă începând cu anul academic 2014 - 2015, în urma unui protocol de colaborare semnat în cursul acestei săptămâni.

Universitatea ieşeană a elaborat deja un regulament pentru organizarea şi desfăşurarea programului de conversie profesională a cadrelor didactice din mediul preuniversitar, care a fost avizat de Senatul instituţiei. „Multe din posturile didactice ale personalului de specialitate din preuniversitar nu pot fi acoperite cu o singură disciplină, aferentă specializării de licenţă ab­solvită. Astfel, a apărut nevoia completării acestor norme didactice şi, im­plicit, a acestei conversii", a explicat Vasile Işan, rectorul UAIC.

>>> Mai multe detalii în articolul integral de pe Ziarul de Iaşi

ziarul-de-iasi

Evenimentul: Reconversie profesională pentru profesorii ieşeni din preuniversitar

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Sâmbătă, 21 Decembrie 2013

Mai mult studiu pentru cadrele didactice, mai multe şanse de a rămâne la catedră. În trei sau patru semestre, acestea pot primi undă verde pentru a preda la încă o disciplină.

Profesorii din învăţământul preuniversitar vor putea absolvi mai uşor o a doua facultate, graţie unui program de conversie profesională organizat la Iaşi de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP), în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea „Al. I. Cuza" (UAIC). Astfel, cadrele didactice vor putea obţine o a doua diplomă de licenţă după trei semestre – dacă vor studia la o facultate din acelaşi domeniu fundamental cu prima facultate absolvită sau în patru semestre – dacă domeniul fundamental de studiu diferă. La sfârşitul programului, profesorii vor putea preda şi noua disciplină studiată. În acest fel, cresc şansele rămânerii la catedră, chiar şi în cazul scăderii numărului populaţiei şcolare.

>>> Mai multe detalii în articolul integral din Evenimentul.ro

BZI: Proiect revolutionar pentru invatamantul preuniversitar la Universitatea Cuza Iasi

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Vineri, 20 Decembrie 2013

Profesorii din invatamantul preuniversitar vor putea absolvi o a doua facultate in trei sau patru semestre, datorita unui program de conversie profesionala organizat la Iasi de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Inspectoratul Scolar Judetean si Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP).

Cele trei parti au semnat, saptamana aceasta, un protocol de colaborare pentru organizarea si promovarea acestor programe de studiu. Astfel, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar vor putea obtine o a doua diploma de licenta dupa minim 3 semestre daca studiaza la o facultate din acelasi domeniu fundamental cu prima facultate absolvita, respectiv minim 4 semestre daca domeniul fundamental de studiu difera. La sfarsitul studiilor de conversie profesionala, incheiate cu un examen de absolvire, profesorii vor putea preda in scoli si licee noua disciplina studiata.

>>> Mai multe detalii în articolul integral de pe BZI.

bzi

BZI: Angajatii din invatamantul preuniversitar iesean, cei mai loviti de masurile de austeritate

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Luni, 09 Decembrie 2013

Momente dificile pentru angajatii sistemului de invatamant preuniversitar al judetului Iasi. Astfel, la un pas de declansarea grevei generale, acestia au motive serioase sa-si ceara drepturile printr-o forma de protest extrem. Liderul celui mai important sindicat din educatia locala, Laviniu Lacusta, scoate in prim-plan principala cauza: reducerea drastica a veniturilor in ultimii patru ani. "Toate aceste taieri de drepturi si necompensarea lor cu nimic creeaza o strare de frustrare in sistem care va conduce, fara indoiala, mai devreme sau mai tarziu, la actiuni radicale din partea angajatilor, care vor declansa o greva generala. In primul rand, daca ne gandim ca sporul de zona oferit cadrelor didactice din mediul rural a scazut constant pana acum, apoi procentul de doi la suta - premiu lunar pe care ii putea acorda Consiliul de Administratie al unei scoli, pentru cei care se remarcau cu rezultate foarte bune, a fost taiat, precum si altele, ies la iveala date despre cum aceasta categorie de bugetari a fost lovita. Mai mult, cei 25 la suta ce reprezentau gradatia de merit incasata de personalul didactic auxiliar, anularea orelor suplimentare, tot pentru acestia cat si sporul de nocivitate oferit bibliotecarilor sunt alte drepturi anulate. In acest context se poate constata ca, in medie, din 2010 si pana acum, veniturile celor din sistem au scazut cu 35 la suta", a sintetizat Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP). In acelasi timp, acesta mai considera ca plafonarea salariilor la nivelul personalului nedidactic a facut ca, indiferent de vechime, acestia sa incaseze lunar abia intre 500 si 700 lei, in ultimii ani. "Si aici, tot cu date concrete, neindexarea salariilor in functie de cresterea inflatiei in Romania, a provocat o diminuare cu pana la 15 procente din valoarea reala a veniturilor angajatilor din educatia ieseana", a mai completat sindicalistul.

bzi

ZIARUL DE IAŞI: Peste 3.000 de profesori din Iaşi vor să declanşeze greva generală

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Miercuri, 04 Decembrie 2013

Rezultatele parţiale ale referendumului realizat de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuni­versitar din Iaşi, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar reprezentate de acesta, arată faptul că profesorii ieşeni sunt hotărâţi să declanşeze greva generală. Până în prezent, sindicatul a strâns rezultatele de la puţin mai mult de 50% dintre unităţile chestionate.

Astfel, 3.200 dintre cei 3.800 de membri de sindicat s-au declarat a fi pentru începerea grevei generale. „Am primit răspunsul de la aproximativ 115 unităţi din 190 în care am aplicat chestionarul, sper ca până vineri să avem cât de cât o situaţie aproximativ completă. Din interpretarea acestor rezultate parţiale, putem să spunem că există momentan un procent de 80% dintre profesori care s-au pronunţat pentru grevă şi, din ceea ce se prefigurează la nivelul judeţului, cred că rezultatul final va fi undeva pe la 60%. Acesta cred că ar fi un procent suficient pentru a ne putea gândi la ceva radical precum greva generală", a declarat Laviniu Lăcustă, liderul sindicatului.

Există în Iaşi 55 de unităţi de învăţământ unde rezultatul referendumului de intrare în grevă generală a fost şi de 100% în favoarea declanşării protestului, în timp ce în opt dintre unităţi toate cadrele didactice s-au arătat a fi împotriva grevei. Acest referendum poate însă să nu aibă nicio finalitate în vederea demarării oricărui tip de acţiuni sindicale de protest, chiar dacă ar avea un rezultat de 100% în toate cele 190 de unităţi, în contextul în care, la nivel naţional, procentul rezultat în urma referendumului va fi unul scăzut. Iar, conform informaţiilor remise „Ziarului de Iaşi" de către sindicat la nivel naţional, Iaşul este unul dintre judeţele cu cele mai mari rezultate preliminarii, restul judeţelor având procente simţitor mai mici. Rezultatele finale urmează a se afla până vineri.

ziarul-de-iasi

BZI: Bani în plus la salariile profesorilor, din 2014

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Marți, 03 Decembrie 2013

Peste 5 milioane de lei din bugetul Ministerului Educatiei de anul viitor vizeaza achitarea salariilor restante câstigate de cadrele didactice în instanta. Liderii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) sustin ca este vorba de un drept castigat in instanta, si nu de un favor oferit de politicieni. Mai mult, atat timp cat salarizarea angajatilor din invatamant este foarte proasta, e obligatoriu ca aceasta sa creasca in viitor. "Anul viitor, in urma proceselor pe care le-am castigat noi, ca sindicat, si unde avem decizii definitive si irevocabile, cadrele didactice vor primi 25 la suta bani la veniturile lor. Astfel, sumele vor fi cuprinse intre 850 si 5.000 si vor fi alocate semestrial. Urmeaza ca, in 2015, sa se primeasca 35 la suta. Concret, vorbim de un interval de 30 luni pentru care instanta ne-a dat dreptate. Judetul Iasi, prin munca USLIP, are procesele castigate, spre deosebire de alte zone unde sunt inca pe rol sau au fost pierdute. Vorbim despre un drept pe care il au profesorii, si nu de o crestere salariala. E nevoie de majorarea lefurilor angajatilor din invatamantul preuniversitar, deoarece ele sunt cele mai mici din tara", a precizat Laviniu Lacusta, presedintele USLIP.

bzi

Website Security Test