BZI: Mai multi profesori ieseni vor primi drepturi banesti de sute de lei

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Vineri, 07 Februarie 2014
Scris de Administrator

Membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) - Iasi au reusit sa castige in instanta un drept important. Pe data de 22 ianuarie 2014, Curtea de Apel Iasi a dat castig de cauza in procesul privind acordarea Distinctiei "Gheorghe Lazar" membrilor de sindicat de la Scoala Gimnaziala Nicolae Iorga din municipiu. "Curtea de Apel a confirmat deciziile date de Tribunalul Iasi, pe aceasta tema. Este foarte important de precizat ca aceste drepturi pentru cadrele didactice vor fi date intr-o singura transa. Masura este executorie si, cel mai probabil, va fi pusa in aplicare luna viitoare. In functie de vechime, fiecare profesor va primi sume cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei. Oricum, noi avem procese similare si pentru alte zece unitati de invatamant din judetul Iasi. Este primul proces din tara pe aceasta speta, admis de catre o Curte de Apel", a precizat Laviniu Lacusta, presedintele USLIP Iasi. Aceasta distinctie baneasca poate fi obtinuta de cadrele didactice care au calificativul "foarte bine" pentru activitatea din ultimii 20 de ani, trebuie sa fie autori sau coautori ai unor manuale sau programe scolare, lucrari sau comunicari prezentate la congrese sau sesiuni stiintifice si sa detina cel putin un premiu la faza nationala a olimpiadelor scolare. Conform regulamentului privind acordarea de distinctii si premii in învatamântul preuniversitar, unui cadru didactic nu i se pot acorda, simultan, doua distinctii, iar cel care a beneficiat de aceasta poate solicita acordarea alteia, de nivel superior, dupa minimum 5 ani.

>>> Citeşte articolul în BZI

INFORMARE - Întâlnirea preşedintelui FSLI cu reprezentanţii MFP

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Vineri, 07 Februarie 2014
Scris de Administrator

Miercuri, 05.02.2014, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a participat, la o întâlnire cu directorul general al Direcției Trezorerie din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Valentin Mavrodin, și cu directorul general la Direcției de Buget-Finanțe din cadrulMinisterului Educației Naționale, Mihai Paunică.

pdf

USLIP Iaşi a câştigat primul proces din ţară la nivel de Curte de Apel pentru Distincţia Gheorghe Lazăr

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Vineri, 31 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

Pe 22 ianuarie 2014, Curtea de Apel Iaşi a dat câştig de cauză USLIP Iaşi în procesul privind acordarea Disticţiei "Gheorghe Lazăr" membrilor noştri de sindicat de la Şcoala "Nicolaie Iorga" Iaşi.

Este primul proces din ţară pe această speţă admis de către o Curte de Apel.

Ziarul Financiar: Lista judeţelor în care şcolile vor fi închise la începutul săptămânii din cauza viscolului

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Duminică, 26 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

Unităţile de învăţământ vor fi închise la începutul săptămânii în 27 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, pentru care au fost emise cod portocaliu sau galben de ninsori şi viscol, au anunţat membrii comandamentului de iarnă reunit la Guvern.

Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca, pentru siguranţa elevilor, a însoţitorilor acestora şi a personalului didactic şi nedidactic, să închidă, luni, 27 ianuarie, toate  unităţile de învăţământ din judeţele/municipiul Bucureşti, care s-au aflat aceste zile sub atenţionare de cod galben şi portocoliu. Judeţele vizate sunt: Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, conform edu.ro.

>>> Citeşte articolul complet

VIZITA DOMNULUI MINISTRU REMUS PRICOPIE LA SEDIUL USLIP IAȘI

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Vineri, 24 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

Astăzi, 24 ianuarie 2014, domnul Ministru al Educației Naționale, Remus Pricopie, s-a aflat într-o ședință de lucru cu membrii Biroului Executiv USLIP Iași, pentru aproximativ o oră și jumătate.

Subiectul principal al discuției l-a constituit conversia profesională a cadrelor didactice, pentru care domnul ministru a promis sprijin în implementarea acestui proiect.

S-a mai discutat despre fondul școlii, ultimele modificări legislative, dar și de ultimul demers al MEN privind implementarea unui Cod de etică.

Reprezentanții USLIP Iași și-au exprimat dezacordul pentru această inițiativă, domnul ministru aducând argumente pro și contra.

Alte subiecte aflate pe agendă au vizat problematica navetei cadrelor didactice, dar și unele aspecte privind redobândirea unor drepturi bănești tăiate în anul 2011, reacordarea sporului de doctorat pentru cei care l-au obținut după 1 ianuarie 2010, revenirea la cele 16 ore a personalului didactic cu gradul I și peste 25 ani vechime, salarizarea personalului nedidactic, didactic auxiliar și didactic.

Discuțiile pe această tematică vor continua la sediul Ministerului Educației Naționale în perioada următoare.

 

Preşedinte,

Prof. Laviniu Lǎcustǎ

 

ESTE UTIL CODUL ETIC DIN EDUCAŢIE?

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Luni, 20 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

IAŞI TV LIFE, Invitat: Laviniu Lacusta - presedinte USLIP Iasi

;

Parteneriat cu SES Moldova

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Luni, 20 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

pdf

Conversia profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru obţinerea unei noi specializări

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Marți, 07 Ianuarie 2014
Scris de Administrator

În atenţia membrilor de sindicat

Vă informăm că la data de 12 decembrie 2013, a fost încheiat protocolul de colaborare între USLIP Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, cu privire la proiectul „Conversia profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru obţinerea unei noi specializări”.

Începând cu anul universitar 2014-2015, cadrele didactice din judeţul Iaşi au posibilitatea urmării cursurilor organizate în cadrul proiectului, la finalul cărora vor dobîndi o nouă specializare, fiind eliberată o diplomă de conversie însoţită de un supliment care să confirme obţinerea acestei specializări şi care va fi aprobată prin ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale, după promovarea examenului final de absolvire.

Până la acest moment, 8 facultăţi din cadrul universităţii A.I.CUZA au confirmat implicarea în proiect: Facultatea de Litere, Facultatea de Fizică, Facultatea de Biologie, Facultatea de Educaţie fizică şi Sport, Facultatea de Geografie, Facultatea de Matematică, Departamentul Psihopedagogie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Sesiunea de admitere se va organiza în lunile iunie- septembrie 2014, durata studiilor va fi de 3 semestre pentru disciplinele din aceeaşi arie curriculară şi 4 semestre pentru discipline din arii curriculare diferite. La finalizarea cursurilor, absolvenţii vor primi, în funcţie de durata studiilor (3 sau 4 semestre) 90 sau 120 de credite.

Taxele aferente acestui proiect, ce urmează a fi stabilite în perioada următoare, vor fi suportate de către cadrele didactice participante la proiect, cu menţiunea că USLIP Iaşi va demara negocieri la nivelul instituţiilor centrale pentru obţinerea unei diminuări a acestei taxe, într-o formă agreată de Ministerul Educaţiei, propunerea noastră a fost în sensul emiterii unor vouchere care să cuprindă reducerea menţionată, fără a avea însă, garanţia reuşitei acestui demers.

Cursurile de conversie vor putea fi urmate doar de către persoanele care au absolvit deja o formă de învăţământ superior, în acest sens Universitatea A.I. Cuza a impus condiţia ca participanţii la proiect să fie absolvenţi ai acestei instituţii.

Desfăşurarea programelor de conversie va debuta în anul universitar 2014-2015, până la acea dată, vor fi elaborate programele de studiu cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale, va fi stabilit cuantumul taxei de şcolarizare, precum şi forma de învăţământ în care vor fi organizate studiile: zi/ frecvenţă redusă /fără frecvenţă, informaţii care vă vor fi aduse la cunoştinţă în cel mai scurt timp.

Preşedinte

Prof. Laviniu Lăcustă

pdf

Website Security Test