Informare privind dezbaterea: "Educaţia românească. Realităţi şi soluţii"

Categorie: Noutăţi / Evenimente Publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2013 Scris de Administrator

Joi, 21 noiembrie 2013, la Palatul Parlamentului s-a desfăşurat dezbaterea : "Educaţia românească. Realităţi şi soluţii"la care au fost prezenţi: domnul Ministru al Educaţiei Remus Pricopie, preşedintele Comisiei de Învăţământ domnul Tâlvăr Angel, unul dintre consilierii domnului prim-ministru Victor Ponta, preşedintele Comisiei de Muncă din Senat domnul Liviu Pop.

Din partea sindicatelor au participat membrii Colegiului Naţional al Liderilor FSLI, precum şi reprezentantul USLIP Iaşi, preşedinte, prof. Laviniu Lăcustă.

Domnul ministru Remus Pricopie a făcut referire la faptul că în anul 2014 bugetul alocat învăţământului va fi de 3,4 % din P.I.B, ceea ce în sumă fixă înseamnă 21,2 miliarde lei. Procentul alocat de guvern educatiei a fost considerat insuficient de către partea sindicală, având în vedere nevoile sistemului, creşterea faţă de anul bugetar precedent fiind de doar 5 procente, dacă excludem hotărârile judecătoreşti în sumă de aproximativ 1 miliard de lei.

Singura certitudine din expunerea ministrului educaţiei vizează posibilitatea ca începând cu anul 2014 banii pentru decontul de navetă să fie prevăzuţi la capitolul bugetar "cheltuieli de personal".

În materialul audio ataşat puteţi asculta întreaga expunere a domnului ministru Remus Pricopie.

Reprezentanţii sindicatelor prezente la dezbatere au prezentat statistici comparative din care reiese foarte clar faptul că învatamantul în România primeşte cel mai mic procent din cel mai mic produs intern brut, dacă facem abstracţie de Bulgaria.

S-a discutat situaţia palatelor copiilor precum şi despre riscul desfiinţării acestor instituţii în contextul trecerii în subordinea consiliilor judeţene.

Ţinând cont de faptul că dezbaterea nu a adus angajamente ferme din partea Ministerului Educaţiei cu privire la revendicările noastre, hotărârea Colegiului Liderilor din 20 noiembrie 2013, privind referendumul pentru declanşarea grevei generale, a rămas valabilă.

Accesări: 2525
Website Security Test