BZI - Gestul a fost facut de ministrul Educatiei la Iasi. Mii de profesori vor ramane uluiti
Totul s-a intamplat acum cateva zile, chiar la Iasi! • Este vorba de un gest al ministrului Educatiei Nationale, Mihai Cimpeanu • Ceea ce a putut sa spuna acesta va marca mii de profesori din invatamantul preuniversitar • Afirmatiile sale denota o lipsa totala de interes fata de starea cadrelor didactice si contrazic flagrant deciziile luate inclusiv de fostul ministru, Remus Pricopie
Dezamagire totala in randul a mii de profesori din sistemul de invatamant preuniversitar romanesc! Totul a plecat de la modul in care a reactionat actualulministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS), prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu. Chiar daca este vorba de un proiect educational, unic in tara noastra, ce-si propune o reconversie a profesorilor, demnitarul nu a aratat ca are idee in legatura cu acesta. Ciudat este ca evenimentul s-a derulat chiar la Iasi, loc de unde a plecat aceasta initiativa. Este vorba de parteneriatul intre Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi (USLIP) si Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), entitati care au pus bazele proiectului "Conversia profesionala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar".
Avand in vedere ca fostul ministru, Remus Pricopie, a afirmat ca trebuie sa fie gasita o solutie de sustinere financiara din partea Statului sau pe fonduri europene pe acest segment, Cimpeanu a oferit o replica ciudata si in totala necunostinta de cauza. "Cand vine vorba de subventii, trebuie sa ne gandim bine. Orice universitate, in baza autonomiei, se gandeste la raportul venituri-cheltuieli... Trebuie sa vedem despre ce este vorba", a baiguit oficialul. Pe de alta parte, profesorul Laviniu Lacusta - liderul USLIP i-a dat o replica extrem de subtila si acida acestuia.
"In primul rand, domnul ministru ar trebui sa se documenteze cu multa atentie asupra problemelor existente in sistemul de invatamant preuniversitar atata timp cat si-a asumat responsabilitatea conducerii acestui domeniu. In ceea ce priveste proiectul initiat de USLIP Iasi, si care raspunde nevoilor a cel putin 20 - 30 mii de angajati, vom avea o discutie mai nuantata cu noua conducere a MECS, in urmatoarele doua-trei saptamani", a replicat Lacusta. Concret, profesorii vor putea obtine o a doua diploma de licenta dupa minim trei semestre, in cadrul acestui proiect, daca studiaza la o facultate din acelasi domeniu fundamental cu prima absolvita, respectiv patru semestre daca domeniul fundamental de studiu difera. Diplomele urmeaza a fi recunoscute inclusiv de Ministerul Educatiei, care a stabilit cadrul legal al organizarii acestor cursuri inca din anul 2012, iarInspectoratul Scolar Judetean (ISJ) va asigura conditiile pentru realizarea practicii pedagogice. Programele de conversie profesionala pentru profesorii din preuniversitar vor avea doar locuri cu taxa, insa oficialii din Educatie s-au angajat, printr-un protocolul incheiat cu USLIP, sa gaseasca surse de finantare suplimentare pentru organizarea studiilor de reconversie.