BZI: Sansa pentru mii de profesori ieseni - GALERIE FOTO, VIDEO

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Sâmbătă, 01 Martie 2014

Ieri, Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi (USLIP) si Universitatea Al. Ioan Cuza (UAIC) au demarat proiectul "Conversia profesionala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar". Profesorii au posibilitatea de a obtine o noua specializare, incepand cu anul universitar 2014 - 2015. "Este o initiativa unica de o asemenea anvergura, la nivel national. Senatul Universitatii Cuza a aprobat deja toate detaliile pe acest proiect. Din pacate, Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa ne sprijine mai mult, in acest sens, lucru care nu s-a intamplat. Oricum, avem doar 2.500 de profesori ieseni care si-au exprimat intentia de a intra in proiect. Din pacate, noi ne-am fi dorit sa nu existe taxe, insa abia din anul 2015 - 2016, in baza unei initiative pe fonduri europene, pe care speram sa o concretizam ca sindicat, sa putem face astfel incat sa fie gratuite. Anual, taxa va fi intre 2.000 si 3.600 lei. Sunt 20 de discipline, puse la dispozitie de facultatile UAIC. Detaliile complete pe acest subiect pot fi gasite pe site-ul www.uslipiasi.ro.", a precizat prof. Laviniu Lacusta, presedintele USLIP. Concret, profesorii vor putea obtine o a doua diploma de licenta dupa minim trei semestre, daca studiaza la o facultate din acelasi domeniu fundamental cu prima absolvita, respectiv patru semestre, daca domeniul fundamental de studiu difera.

>>> Citește articolul complet în BZI

BZI: Laviniu Lacusta: "Toate Consiliile de Administratie din scoli si licee functioneaza ilegal" - VIDEO

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Sâmbătă, 01 Martie 2014

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, prof. Laviniu Lacusta, dezvaluie ca in acest moment, toate Consiliile de Administratie (CA) din scoli si licee functioneaza ilegal. Motivul este legat de faptul ca, la mai bine de trei ani, toate conducerile care s-au succedat la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) nu au pus in practica Legea Educatiei Nationale (LEN), din 2011.

>>> Citește articolul complet în BZI

EVENIMENTUL: Succes pentru profesorii navetişti din Prisăcani

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Marți, 11 Februarie 2014

Primăria Prisăcani este obligată să achite profesorilor navetişti care predau la şcolile din comună suma restantă, în valoare de 27.000 de lei. Obligaţia vine pe cale judecătorească, după ce reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ au acţionat în instanţă autorităţile locale. În perioada imediat următoare vor mai fi introduse acţiuni pentru comunele Costeşti, Probota, Mogoşeşti, Dumeşti.

Dintre cele 93 de comune ale judeţului Iaşi, în anul şcolar trecut 15 nu au decontat deloc plata navetei, iar 36 au dat profesorilor doar frânturi din suma cuvenită.

>>> Citeșt articolul complet în Evenimentul

BZI: Primar invins in instanta de profesori

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Marți, 11 Februarie 2014

Instanta a obligat un primar sa plateasca naveta cadrelor didactice.

Recent, printr-o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Iasi, Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) a castigat un proces impotriva primariei din comuna Prisecani. "Prin aceasta sentinta definitiva si executorie, instanta obliga primaria din aceasta localitate sa achite integral suma de 27.000 lei. Aceasta reprezinta plata decontului de naveta, pentru ultimii 3 ani ani, catre 25 cadre didactice", a precizat Laviniu Lacusta, presedintele USLIP. De mentionat ca, in Legea Educatiei Nationale (LEN), la Sectiunea 1, Dispozitii generale, Articolul 105, aliniatul 2, paragraful f se stipuleaza clar: "Cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice se face conform legii". Spre exemplu, un cadru didactic achita lunar pentru transport, dus-intors, intre 120 de lei si 450 de lei, in functie de distanta pana la unitatea de invatamant unde preda. Un profesor care face naveta zilnic la o scoala aflata la 5 kilometri de Iasi, la Valea Lupului, achita lunar aproximativ 120 de lei. Unul care face naveta la 70 de kilometri, respectiv Andrieseni, achita si pana la 450 de lei. Venitul lunar al unui debutant la catedra este de aproximativ 800 de lei.

>>> Citeşte articolul complet în BZI

ZIARUL DE IAŞI: Zeci de profesori din judeţ, lăsaţi fără salarii de consilierii locali

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Vineri, 07 Februarie 2014

Din cauză că bugetul comunei nu a fost votat la timp, profesorii nu şi-au încasat salariile aferente lunii ianuarie.

Caz incredibil la Dolheşti, unde profesorii riscă să rămână fără un ban în buzunar, pe acestă lună, deoarece nu se ştie când vor primi salariile. Totul din pricina consilierilor locali care pun beţe în roate bugetului. Acesta trebuia să fie adoptat de luna trecută, însă nici astăzi autorităţile nu ştiu când se va vota. Din cauza acestei ciondăneli, 55 de angajaţi ai şcolii nu şi-au primit ieri, în ziua de salariu banii, deoarece aceştia vin de la Guvern pe un drum întortocheat până ajung în buzunarele lor. “Banii ăştia doar trec prin contul Consiliului Local, nu înţelegem de ce trebuie să fie afectaţi profesorii. Înseamnă că la nivel local sunt nişte disfuncţii dacă nu şi-au adoptat încă bugetul. Domnii consilieri nu s-au pus de acord în ceea ce priveşte împărţirea banilor de la buget, au probabil prea multe investiţii.... Însă Trezoreria nu virează bani în contul primăriei din acest motiv, iar primăria nu poate vira mai departe salariile”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din judeţul Iaşi. Persoanele aflate în această situaţie nu ştiu când îşi vor primi salariile, deoarece consilierii sunt neserioşi şi nu se prezintă la şedinţele stabilite pentru votarea bugetului local.

>>> Citeşte articolul complet în Ziarul de Iaşi

EVENIMENTUL: Războiul politic îngheaţă salariile profesorilor din Dolheşti

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Joi, 06 Februarie 2014

Consilierii locali au respins bugetul pe acest an, fără să se gândească la salariile dascălilor. Peste 40 de angajaţi ai Şcolii Dolheşti aşteaptă banii, prin împăcarea primarului PNL cu oamenii din PDL şi UNPR.

Răfuielile politice au făcut ca, în comuna Dolheşti, bugetul pe 2014 să nu fie aprobat. În ciuda a patru şedinţe ale consiliului local, primarul PNL al comunei nu a reuşit să-i atragă de partea sa pe consilierii PDL şi UNPR. „Deşi am făcut toate demersurile la timp şi nimeni nu a lăsat impresia că n-ar fi de acord cu ceva, n-am întrunit majoritatea. S-a respins bugetul, când ne mai trebuia un singur vot. Am înţeles că a fost un ordin pe linie de partid. Nu au venit cu o alternativă la ceea ce s-a propus. Dar, legea le permite să fie contra”, a explicat Petru Dorin Butnariu, primarul Dolheştiului.

>>> Citeşte articolul complet în Evenimentul

BZI: Caz incredibil! Prostia unor politicieni lasa zeci de profesori ieseni fara salarii

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Joi, 06 Februarie 2014

Nesimtirea si indiferenta unor alesi locali lasa zeci de cadre didactice fara salarii. Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi scoate la iveala un caz de-a dreptul revoltator. "USLIP cere public autoritatilor din comuna Dolhesti sa lase la o parte interesele politicianiste si sa aprobe de urgenta bugetul comunei pentru anul 2014. Mentionam ca, în ciuda celor patru sedinte ale Consiliului Local, derulate pâna acum, autoritatile nu au reusit sa depaseasca faza vendettelor politice si economice pentru a intra în normalitate si legalitate. Consecintele acestei stari de fapt sunt deosebit de grave pentru angajatii Scolii Gimnaziale Dolhesti, care sunt pusi în imposibilitatea de a-si primi drepturile salariale aferente lunii ianuarie, 2014.

>>> Citeşte articolul complet în BZI

EVENIMENTUL: Un primar liberal nu şi-a plătit dascălii de cinci ani

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Miercuri, 05 Februarie 2014

Conform liderilor de sindicat, din 2009, profesorii navetişti din Mogoşeşti merg la şcoală pe cheltuiala lor. Deşi decontul navetei este o obligaţie a autorităţilor locale, primarul comunei ridică din umeri. 

A fi profesor navetist poate însemna, de multe ori, o provocare. Un timp mai mare petrecut pe drum, de acasă până la şcoală şi, cu siguranţă, mai puţine condiţii. Dacă, la aceste aspecte se mai adaugă şi nedecontarea navetei, soarta dascălilor devine una extrem de tristă. Un astfel de exemplu este în comuna ieşeană Mogoşeşti, în care, în ultimii ani, cei peste 50 de profesori navetişti plătesc transportul din propriul buzunar. „Primarul are obligaţii legale dar, din 2009, nu a catadicsit să aloce niciun leu cadrelor didactice navetiste. Acest lucru, deşi i s-a adus constant în atenţie problema navetei”, atrage atenţia Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP).

>>> Citeşte articolul complet în Evenimentul

ZIARUL DE IAŞI: Profesorii ce vor decontarea navetei, luaţi în râs de primarii ieşeni

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Miercuri, 05 Februarie 2014

Profesorii au ajuns să se lupte în instanţă cu primăriile ca să obţină deconturile de navetă prevăzute prin lege.

În jur de 600 de profesori navetişti din judeţul Iaşi se luptă în instanţă cu primăriile din comunele unde predau. Aceştia îşi cer deconturile deoarece nu se mai descurcă să-şi plătească din salariu transportul dus-întors zilnic, care trece de 200 de lei pe lună. Pri­mă­riile, deşi au nevoie de aceşti profesori pentru a nu ajunge în situaţia ca elevii să facă matematica cu femeia de serviciu, sunt dezinteresaţi complet. Cele care însă mai dau un ban pentru decont iau în râs dascălii cu câţiva lei. „Membrii de sindicat navetişti ai Şcolii Domniţa - Ţibana au câştigat procesul intentat de Uni­unea Sindicatelor Libere din Învăţă­mântul Preuniversitar (USLIP - n.r.) Iaşi, în numele lor, pentru plata decontului de navetă. Suma pe care Primăria Ţibana va trebui să o plătească celor aproximativ 34 de cadre didactice navetiste este de 21.000 lei. Aşteptăm să se ia o de­cizie definitivă şi irevocabilă. Noi mai avem proces pe rol şi cu pri­mă­riile din Hărmăneşti şi Prisăcani, unde sunt 25 de profesori navetişti, dar şi cu primăriile din Mogoşeşti, Probota, Schitu Duca şi alte locali­tăţi“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP.

>>> Citeşte articolul complet în Ziarul de Iaşi

EVENIMENTUL: Ministrul Educaţiei, de acord cu fondul şcolii

Categorie: Apariții în presă
Publicat: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014

Remus Pricopie a preferat ieri compania profesorilor sindicalişti, în detrimentul oficialităţilor locale. Acesta a vorbit, la sediul USLIP, despre colectarea fondului clasei, admiterea la liceu sau adoptarea Codului Etic.

>>> Citeşte articolul complet din Evenimentul.ro

Website Security Test