Comunicat - Protest HG 582/2016

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Luni, 29 August 2016
Scris de Secretariat

           

           Aşa cum anticipam, actuala HG 582/2016 care vizează aplicarea “corecţiilor” în sistemul de salarizare bugetar, vine şi cu scăderi de salarii la secretarii şi contabilii din unităţile care au între 19 şi 29 de clase/grupe. Din evaluările noastre, diminuările sunt între 200 şi 500 lei. În aceeaşi ordine de idei, menţionăm că majorările” rezultate prin aplicarea corecţiilor”, sunt infime pentru cadrele didactice, cu sume cuprinse între 10 şi 60 de lei.

            Ne exprimăm profunda şi justificata nemulţumire pentru actuala stare de fapt, prin care constatăm că Guvernul Cioloş este un demn continuator al Guvernului Boc. Politica de a lua de la unii foarte mult şi de a da la alţii foarte puţin, este una descalificantă pentru un executiv care se pretinde european. De asemenea, constatăm cu tristeţe că deşi mai sunt câteva zile până în septembrie 2016, nu există încă un proiect al legii salarizării aşa cum a fost promis, inclusiv la discuţia pe care reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au avut-o cu domnul Vice-Prim-Ministru Vasile Dâncu în data de 27 iunie 2016.

            Neseriozitatea şi cinismul actualilor guvernanţi ne fac să luăm în considerare posibilitatea unor noi acţiuni de protest în această toamnă.

Solicităm şi pe această cale, reprezentanţilor Ministerului Muncii, Ministerului Educaţiei, Ministerului de Finanţe şi nu în ultimul rând premierului Dacian Cioloş, să revizuiască de urgenţă HG 582/2016, în sensul păstrării cel puţin a salariilor avute până la 31 iulie 2016!

ANUNŢ

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Joi, 04 August 2016
Scris de Secretariat

    Vă anunţăm că sediul USLIP IAŞI va fi închis în perioada 11 – 28 august 2016, urmând ca activitatea noastră să intre în normal începând de luni, 29 august 2016!

COMUNICAT – DECLARAŢII MINISTRU BOSTAN

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Miercuri, 29 Iunie 2016
Scris de Secretariat

USLIP Iași consideră declarația ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, denigratoare și aducătoare de prejudicii, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru beneficiarii actului educațional, prin urmare cere demisia acestuia și o declarație publică în care să-și prezinte scuzele.

Ministrul Comunicaţiilor a declarat că „gratuitatea sistemului educaţional nu oferă calitate și este o reminiscenţă a anilor de comunism”, iar părinţii ar trebui să plătească pentrueducaţia copiilor lor, „100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis. Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia.”

USLIP Iași vă întoarce, în mod îndreptățit, îndemnul „Domnule ministru, mergeți acasă, dați-vă demisia!” Care sunt performanțele dumneavoastră în cele 7-8 luni de mandat? Cu ce ați ieșit în evidență, în afară de această declarație josnică și aberantă? Dumneavoastră sunteți o reminiscenţă a anilor de comunism și, credeți-ne, din salariile noastre mici de profesori am plăti 100 de lei în plus pentru un guvern performant și pentru niște miniștri responsabili care să înțeleagă și să aplice Constituția, nu să o interpreteze după ureche.

Nu ne-am făcut profesori pentru faimă și bani, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm încălcarea drepturilor noastre și pe deasupra și bătaia de joc a unor miniștri care nu cunosc realitatea socio-economică dură a țării. Știți câți copii din România mănâncă doar cornul și laptele sau pachetele aduse de profesorii lor? Știți că mulți nu au iarna șosete în cizmele de cauciuc și că după ce se termină bruma de rechizite dată de stat scriu pe caietele cumpărate de profesorii lor? Știți câte mame se chinuie să hrănească timp de o lună câte 4-5 guri cu suma „simbolică” de 100 de lei, așa cum o numiți dumneavoastră? Dreptul la educaţie gratuită este prevăzut în Constituţia României și nu suntem singura țară cu acest drept, suntem siguri că dumneavoastră ştiţi acest lucru! Învățământul „gratuit” actual este dus cu greu de unele familii, iar dumneavoastră vreți să îngreunați sau chiar să tăiați accesul la educație al copiilor care provin din familii cu venituri sub medie? Ați beneficiat de învățământ gratuit, copiii dumneavoastră beneficiază de învățământ gratuit, dacă vă permiteți cotizații „simbolice” nu vă oprește nimeni să le faceți, apelând la sistemul particular de învățământ, dar nu demolați un drept fundamental pentru unii copii a căror singură speranță de mai bine este educația și numai educația.Preşedinte USLIP IAŞI,

Prof. LAVINIU LĂCUSTĂ

COMUNICAT - 27.06.2016

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Luni, 27 Iunie 2016
Scris de Secretariat

      Astăzi, 27 iunie 2016, o delegație a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, formată din Simion Hancescu–Președinte, Constantin Rada – Secretar General, GianiLeonte – vicepreședinte și Președinte al Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Laviniu Lăcustă – Președinte Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași și George Purcaru – Președinte Sindicatul Liber din Învățământ Bacău, a avut o discuție cu Viceprim- ministrul României, domnul Vasile Dâncu, ca urmare a situației din cele trei județe (Suceava, Iași, Bacău)în care există un procent semnificativ de membri de sindicat care au anunțat public că doresc să se retragă de la examenele naționale din această vară.

         În cadrul discuțiilor s-au abordat probleme generate de intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență nr. 20/2016, dar și alte probleme specifice sistemului educațional, inclusiv cele privind elaborarea unui proiect de lege a salarizării în sistemul bugetar.

         Viceprim-ministrul Vasile Dîncu s-a angajat că, în perioada imediat următoare, vor începe discuțiile privind o nouă lege de salarizare a bugetarilor, care să fie înaintată Parlamentului, spre dezbatere și aprobare, în această toamnă. De asemenea, a promis că se vor găsi soluții pentru rezolvarea problemelor în materia salarizării personalului din învățământ, decurgând din aplicarea O.U.G. nr. 20/2016, inclusiv prin normele metodologice de aplicare a acesteia.

COMUNICAT NEGOCIERI

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Vineri, 24 Iunie 2016
Scris de Secretariat

pdf 100

       Prin prezenta vă comunicăm faptul că Viceprim-ministrul Vasile Dâncu a contactat telefonic conducerea federaţiei FSLI, joi, 23 iunie 2016, şi s-a convenit ca în cursul zilei de luni, 27 iunie 2016, să aibă loc o întâlnire la Guvernul României, între reprezentanţi ai Guvernului şi cei ai conducerii FSLI, în vederea găsirii unor soluţii la nemulţumirile salariaţilor din învăţământul preuniversitar, nemulţumiri generate în primul rând, de prevederile OUG nr. 20/2016.

            La discuţiile de luni, 27  iunie 2016, au fost invitaţi şi reprezentanţii USLIP Iaşi, ASI Suceava şi SLI Bacău.

           

Preşedinte USLIP Iaşi,               Preşedinte ASI Suceava,           Preşedinte SLI Bacău,

Prof. Laviniu Lăcustă                Prof. Giani Leonte                       Prof. George Purcaru

COMUNICAT USLIP IASI - BOICOTARE EXAMENE NATIONALE - 23.06.2016

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Joi, 23 Iunie 2016
Scris de Secretariat

 

      USLIP Iaşi a centralizat datele referendumului privind neparticiparea la evaluarea naţională şi la bacalaureat. Din 184 de unităţi şcolare, ne-au fost transmise un total de 4434 de semnături. Dintre acestea, 3902 semnături au fost în favoarea acţiunii de boicotare, ceea ce semnifică un procent de aproximativ 88% pentru şi 12% împotrivă.

    Apreciem că numărul masiv de cadre didactice care optează pentru neimplicarea în examenele naţionale, reprezintă pentru noi ca structură, direcţia pe care trebuie să o urmăm. Aşadar, în condiţiile în care Guvernul Cioloş şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice reprezentat de domnul ministru Adrian Curaj, nu vor propune discuţii serioase cu privire la problemele ridicate de sindicatele din învăţământ, până la data de 27 iunie 2016, USLIP Iaşi recomandă cu tărie membrilor de sindicat, boicotarea şi neimplicarea în examenele naţionale!

     Atenţionăm reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice că poartă întreaga responsabilitate pentru eventualele disfuncţii care pot surveni în derularea examenelor naţionale.

    Subliniem că acţiunea nu este îndreptată împotriva elevilor noştri, ci reprezintă un semnal către Guvernul Cioloş şi întreaga societate, că subfinanţarea învăţământului românesc şi desconsiderarea unui domeniu considerat prioritate naţională,  nu mai pot continua în aceste condiţii.

       Ne arătăm disponibilitatea ca până la data de 27 iunie 2016, să participăm la orice discuţie care poate conduce la dezamorsarea acestei situaţii critice. Învederăm Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, că orice presiune sau intimidare care va fi exercitată asupra inspectoratelor sau unităţilor şcolare, este nelegală, şi rugăm membrii noştri de sindicat să semnaleze de urgenţă, orice astfel de situaţie întâmpinată.

   Prin raportare la legislaţia muncii, acţiunea noastră este una legală, nesusceptibilă de niciun fel de sancţiuni juridice. 

BIROUL EXECUTIV USLIP IAŞI

COMUNICAT - BOICOTARE - 17.06.2016

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Vineri, 17 Iunie 2016
Scris de Secretariat

În urma consultării efectuate la nivelul USLIP Iaşi si care vizează boicotarea examenelor naţionale, până astăzi, 17 iunie 2016, s-a contabilizat un număr de 4269 membri de sindicat USLIP din care 3791 de membri sunt pentru boicotare şi reprezintă 88,80%, iar 478 membri, în procent de 11,20% nu îşi dau acordul pentru această acţiune.

Din consultare a fost exclus personalul nedidactic (aproximativ 1200 de persoane), iar 30 de unităţi ne-au  notificat că vor finaliza situaţia în cursul zilei de marţi, 21 iunie 2016.

COMUNICAT – ACŢIUNI DE PROTEST - 3.06.2016

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Vineri, 03 Iunie 2016
Scris de Secretariat

Stimaţi colegi,

Aşa cum aţi aflat, în data de 1 iunie 2016, s-a desfăşurat un miting – marş de protest la Bucureşti, unde au participat 12.000 de cadre didactice din toată ţara, inclusiv membri ai USLIP IAŞI.

Vă informăm că Guvernul României, reprezentat de domnul Prim-Ministru Dacian Cioloş, îşi menţine oferta de 5% - majorare salarială pentru cadrele didactice, cu aplicare de la 1 august 2016 şi încă 5% începând cu 1 decembrie 2017.

Considerăm această propunere inacceptabilă şi discriminatorie, prin raportare la o altă categorie bugetară, tot de interes strategic – personalul din sectorul sanitar.

Subliniem şi faptul că învăţământul este singurul domeniu bugetar care are prevăzut prin lege acordarea a 6% din PIB, prevedere nerespectată din anul 2012 şi până în prezent.

Prin actuala lege a bugetului de stat, învăţământul a primit aproximativ 3,3% din PIB ceea ce ne situează atât ca procent, dar şi ca sumă efectivă, pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Subfinanţarea sistemului de învăţământ se traduce în practică, în salarii mici (penultimul loc în Uniunea Europeană), dotări precare sau inexistente cu material didactic, infrastructură şcolară incompatibilă cu secolul XXI (peste 4.000 unităţi şcolare din România nu au canalizare şi apă curentă, iar dintr-un total de 19.000 de şcoli şi structuri şcolare, doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor).

Tot acest tablou intră în conflict cu declaraţiile politicienilor şi legislaţia în vigoare, care clamează învăţământul ca prioritate naţională.

În aceeaşi ordine de idei, o serie de drepturi prevăzute de Constituţia Românei sunt grav încălcate de cei care se află la conducerea ţării, dar şi de instituţiile care compun statul român (Guvern, Parlament, Consilii Locale, Consilii Judeţene etc).

Considerăm că este momentul în care clasa politică trebuie să îşi definească sincer priorităţile şi să accepte fie transformarea României într-un stat bananier, adică un loc în care mafia politică şi economică, integrată perfect în structurile statului român, acţionează distructiv şi în disonanţă cu evoluţiile europene, fie să contribuie la modernizarea societăţii româneşti prin asumarea responsabilităţilor care le revin conform legilor în vigoare ale statului român.

Enumerăm câteva articole din Legea Educaţiei Naţionale şi din Constituţia României, încălcate cu bună ştiinţă de statul român:

ART. 8 – “Pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă annual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv” – (Legea 1/2011 – Legea Educaţiei Naţionale);

ART. 16 – “Egalitatea în drepturi – alin. (1) “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări” (Constituţia României);

ART. 34 – “Dreptul la ocrotirea sănătăţii:

Alin.(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat;

Alin (2) Statut este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice” (Constituţia României);

                Având în vedere cele prezentate, considerăm că se impune ca întregul corp profesoral să dea dovadă de unitate şi solidaritate în transmiterea mesajului nostru către Guvernul României şi nu în ultimul rând către societatea românească! 

BIROUL EXECUTIV USLIP IAŞI

MITING BUCURESTI - 1 IUNIE 2016 - GALERIE FOTO/VIDEO

Categorie: Noutăţi / Evenimente
Publicat: Joi, 02 Iunie 2016
Scris de Secretariat

Puteti vizualiza Galeria FOTO / VIDEO accesand urmatorul link:

https://picasaweb.google.com/104927577517940514969/6291562780164613249

 

Website Security Test