BZI: Sansa pentru mii de profesori ieseni - GALERIE FOTO, VIDEO
Ieri, Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi (USLIP) si Universitatea Al. Ioan Cuza (UAIC) au demarat proiectul "Conversia profesionala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar". Profesorii au posibilitatea de a obtine o noua specializare, incepand cu anul universitar 2014 - 2015. "Este o initiativa unica de o asemenea anvergura, la nivel national. Senatul Universitatii Cuza a aprobat deja toate detaliile pe acest proiect. Din pacate, Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa ne sprijine mai mult, in acest sens, lucru care nu s-a intamplat. Oricum, avem doar 2.500 de profesori ieseni care si-au exprimat intentia de a intra in proiect. Din pacate, noi ne-am fi dorit sa nu existe taxe, insa abia din anul 2015 - 2016, in baza unei initiative pe fonduri europene, pe care speram sa o concretizam ca sindicat, sa putem face astfel incat sa fie gratuite. Anual, taxa va fi intre 2.000 si 3.600 lei. Sunt 20 de discipline, puse la dispozitie de facultatile UAIC. Detaliile complete pe acest subiect pot fi gasite pe site-ul www.uslipiasi.ro.", a precizat prof. Laviniu Lacusta, presedintele USLIP. Concret, profesorii vor putea obtine o a doua diploma de licenta dupa minim trei semestre, daca studiaza la o facultate din acelasi domeniu fundamental cu prima absolvita, respectiv patru semestre, daca domeniul fundamental de studiu difera.
BZI: Laviniu Lacusta: "Toate Consiliile de Administratie din scoli si licee functioneaza ilegal" - VIDEO
Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, prof. Laviniu Lacusta, dezvaluie ca in acest moment, toate Consiliile de Administratie (CA) din scoli si licee functioneaza ilegal. Motivul este legat de faptul ca, la mai bine de trei ani, toate conducerile care s-au succedat la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) nu au pus in practica Legea Educatiei Nationale (LEN), din 2011.
BZI: Primar invins in instanta de profesori
Instanta a obligat un primar sa plateasca naveta cadrelor didactice.
Recent, printr-o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Iasi, Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) a castigat un proces impotriva primariei din comuna Prisecani. "Prin aceasta sentinta definitiva si executorie, instanta obliga primaria din aceasta localitate sa achite integral suma de 27.000 lei. Aceasta reprezinta plata decontului de naveta, pentru ultimii 3 ani ani, catre 25 cadre didactice", a precizat Laviniu Lacusta, presedintele USLIP. De mentionat ca, in Legea Educatiei Nationale (LEN), la Sectiunea 1, Dispozitii generale, Articolul 105, aliniatul 2, paragraful f se stipuleaza clar: "Cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice se face conform legii". Spre exemplu, un cadru didactic achita lunar pentru transport, dus-intors, intre 120 de lei si 450 de lei, in functie de distanta pana la unitatea de invatamant unde preda. Un profesor care face naveta zilnic la o scoala aflata la 5 kilometri de Iasi, la Valea Lupului, achita lunar aproximativ 120 de lei. Unul care face naveta la 70 de kilometri, respectiv Andrieseni, achita si pana la 450 de lei. Venitul lunar al unui debutant la catedra este de aproximativ 800 de lei.
EVENIMENTUL: Succes pentru profesorii navetişti din Prisăcani
Primăria Prisăcani este obligată să achite profesorilor navetişti care predau la şcolile din comună suma restantă, în valoare de 27.000 de lei. Obligaţia vine pe cale judecătorească, după ce reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ au acţionat în instanţă autorităţile locale. În perioada imediat următoare vor mai fi introduse acţiuni pentru comunele Costeşti, Probota, Mogoşeşti, Dumeşti.
Dintre cele 93 de comune ale judeţului Iaşi, în anul şcolar trecut 15 nu au decontat deloc plata navetei, iar 36 au dat profesorilor doar frânturi din suma cuvenită.
ZIARUL DE IAŞI: Zeci de profesori din judeţ, lăsaţi fără salarii de consilierii locali
Din cauză că bugetul comunei nu a fost votat la timp, profesorii nu şi-au încasat salariile aferente lunii ianuarie.
Caz incredibil la Dolheşti, unde profesorii riscă să rămână fără un ban în buzunar, pe acestă lună, deoarece nu se ştie când vor primi salariile. Totul din pricina consilierilor locali care pun beţe în roate bugetului. Acesta trebuia să fie adoptat de luna trecută, însă nici astăzi autorităţile nu ştiu când se va vota. Din cauza acestei ciondăneli, 55 de angajaţi ai şcolii nu şi-au primit ieri, în ziua de salariu banii, deoarece aceştia vin de la Guvern pe un drum întortocheat până ajung în buzunarele lor. “Banii ăştia doar trec prin contul Consiliului Local, nu înţelegem de ce trebuie să fie afectaţi profesorii. Înseamnă că la nivel local sunt nişte disfuncţii dacă nu şi-au adoptat încă bugetul. Domnii consilieri nu s-au pus de acord în ceea ce priveşte împărţirea banilor de la buget, au probabil prea multe investiţii.... Însă Trezoreria nu virează bani în contul primăriei din acest motiv, iar primăria nu poate vira mai departe salariile”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din judeţul Iaşi. Persoanele aflate în această situaţie nu ştiu când îşi vor primi salariile, deoarece consilierii sunt neserioşi şi nu se prezintă la şedinţele stabilite pentru votarea bugetului local.