Federația Sindicatelor Libere din Învățământ amână greva generală
FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT
BUCUREŞTI, Bd. Regina Elisabeta, nr. 32, sect. 5, cod 050012
Tel. 4021 315 16 95, 315 78 70, Fax. 4021 312 58 37
www.fsli.ro Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Comunicat
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ amână greva generală
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (F.S.L.I.) a început din data de 25 noiembrie a.c. un referendum de consultare a membrilor de sindicat, prin care aceștia să-și exprime opțiunea privind greva generală începând cu data de 9 decembrie 2013, data la care, dacă lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic, ar fi trebuit să intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014.
Scandalul politic la nivel înalt generat tocmai de acest proiect de lege a condus la adoptarea, în mod nejustificat, a Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, după mai puțin de 20 de ore de dezbatere în Parlament.
Având în vedere timpul scurt pe care l-au avut la dispoziție sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toți cei 173.000 de membri, nu s-a reușit consultarea în integralitate a tuturor acestora.
Conform datelor primite de la sindicatele afiliate, din cei aproximativ 70% din membrii consultați, aproximativ 50% s-au exprimat pentru declanșarea grevei generale începând cu 9 decembrie 2013.
Ținând cont de cele prezentate mai sus și având în vedere că o grevă generală se poate declanșa dacă cel puțin 50% din totalul membrilor de sindicat își exprimă opțiunea pentru această formă de protest, se impune ca greva generală să se amâne.
Rezultatele parțiale ale acestui referendum scot în evidență un lucru clar: starea de nemulțimire în rândul salariaților din învățământ este foarte mare și, conform acestor rezultate și a numeroaselor mesaje pe care le primim din rândul membrilor de sindicat, greva generală trebuie amânată pentru semestrul al-II-lea al acestui an școlar.
Amânarea grevei generale pentru semestru al doilea al acestui an şcolar
În atenţia membrilor de sindicat ai USLIP Iaşi
Vă informăm că până astăzi, 05 decembrie 2013, am primit opţiunea “pentru /împotriva” declanşării grevei generale din aproximativ 160 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, însumând un număr de 5000 membri de sindicat ai USLIP Iaşi.
Din totalul opţiunilor exprimate 4018 persoane au optat pentru declanşarea grevei generale. 18 unităţi şolare nu ne-au transmis până în acest moment situaţia cerută. Procentul pentru grevă raportat la întregul efectiv USLIP este de 60%.
Având în vedere contextul politic de la nivel naţional marcat de disensiunile pe tema bugetului de stat dintre guvern şi preşedinţie precum şi timpul scurt pe care majoritatea organizaţiilor judeţene l-au invocat pentru realizarea acestei consultări, printr-un comunicat al federaţiei la care suntem afiliaţi, s-a hotărât amânarea grevei generale pentru semestru al doilea al acestui an şcolar.
Mulţumim pentru promptitudinea şi hotărârea de care aţi dat dovadă întrucât prin raportare la statistica naţională cele 4018 opţiuni pro grevă exprimate, plasează judeţul Iaşi pe locul I.
Acest procent ne dă încredere că organizaţia noastră se va afla în prima linie a luptei pentru obţinerea drepturilor ce ni se cuvin.
Cu respect,
Preşedinte
prof. Laviniu Lăcustă
Informare privind dezbaterea: "Educaţia românească. Realităţi şi soluţii"
Joi, 21 noiembrie 2013, la Palatul Parlamentului s-a desfăşurat dezbaterea : "Educaţia românească. Realităţi şi soluţii"la care au fost prezenţi: domnul Ministru al Educaţiei Remus Pricopie, preşedintele Comisiei de Învăţământ domnul Tâlvăr Angel, unul dintre consilierii domnului prim-ministru Victor Ponta, preşedintele Comisiei de Muncă din Senat domnul Liviu Pop.
Din partea sindicatelor au participat membrii Colegiului Naţional al Liderilor FSLI, precum şi reprezentantul USLIP Iaşi, preşedinte, prof. Laviniu Lăcustă.
Domnul ministru Remus Pricopie a făcut referire la faptul că în anul 2014 bugetul alocat învăţământului va fi de 3,4 % din P.I.B, ceea ce în sumă fixă înseamnă 21,2 miliarde lei. Procentul alocat de guvern educatiei a fost considerat insuficient de către partea sindicală, având în vedere nevoile sistemului, creşterea faţă de anul bugetar precedent fiind de doar 5 procente, dacă excludem hotărârile judecătoreşti în sumă de aproximativ 1 miliard de lei.
Singura certitudine din expunerea ministrului educaţiei vizează posibilitatea ca începând cu anul 2014 banii pentru decontul de navetă să fie prevăzuţi la capitolul bugetar "cheltuieli de personal".
În materialul audio ataşat puteţi asculta întreaga expunere a domnului ministru Remus Pricopie.
Reprezentanţii sindicatelor prezente la dezbatere au prezentat statistici comparative din care reiese foarte clar faptul că învatamantul în România primeşte cel mai mic procent din cel mai mic produs intern brut, dacă facem abstracţie de Bulgaria.
S-a discutat situaţia palatelor copiilor precum şi despre riscul desfiinţării acestor instituţii în contextul trecerii în subordinea consiliilor judeţene.
Ţinând cont de faptul că dezbaterea nu a adus angajamente ferme din partea Ministerului Educaţiei cu privire la revendicările noastre, hotărârea Colegiului Liderilor din 20 noiembrie 2013, privind referendumul pentru declanşarea grevei generale, a rămas valabilă.
Referendum pentru declanșarea grevei generale în învățământ
USLIP Iași derulează în săptămâna 25 – 29 noiembrie 2013 referendumul pentru consultarea membrilor de sindicat privind oportunitatea declanșării grevei generale în învățământ începând cu 9 decembrie 2013.
Miting Bucureşti - 6 noiembrie 2013
Miercuri, 6 noiembrie 2013, a avut loc la Bucureşti un miting de amploare la care a fost prezentă şi o delegaţie USLIP Iaşi.