VIZITA DOMNULUI MINISTRU REMUS PRICOPIE LA SEDIUL USLIP IAȘI
Astăzi, 24 ianuarie 2014, domnul Ministru al Educației Naționale, Remus Pricopie, s-a aflat într-o ședință de lucru cu membrii Biroului Executiv USLIP Iași, pentru aproximativ o oră și jumătate.
Subiectul principal al discuției l-a constituit conversia profesională a cadrelor didactice, pentru care domnul ministru a promis sprijin în implementarea acestui proiect.
S-a mai discutat despre fondul școlii, ultimele modificări legislative, dar și de ultimul demers al MEN privind implementarea unui Cod de etică.
Reprezentanții USLIP Iași și-au exprimat dezacordul pentru această inițiativă, domnul ministru aducând argumente pro și contra.
Alte subiecte aflate pe agendă au vizat problematica navetei cadrelor didactice, dar și unele aspecte privind redobândirea unor drepturi bănești tăiate în anul 2011, reacordarea sporului de doctorat pentru cei care l-au obținut după 1 ianuarie 2010, revenirea la cele 16 ore a personalului didactic cu gradul I și peste 25 ani vechime, salarizarea personalului nedidactic, didactic auxiliar și didactic.
Discuțiile pe această tematică vor continua la sediul Ministerului Educației Naționale în perioada următoare.
Preşedinte,
Prof. Laviniu Lǎcustǎ
Conversia profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru obţinerea unei noi specializări
În atenţia membrilor de sindicat
Vă informăm că la data de 12 decembrie 2013, a fost încheiat protocolul de colaborare între USLIP Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, cu privire la proiectul „Conversia profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru obţinerea unei noi specializări”.
Începând cu anul universitar 2014-2015, cadrele didactice din judeţul Iaşi au posibilitatea urmării cursurilor organizate în cadrul proiectului, la finalul cărora vor dobîndi o nouă specializare, fiind eliberată o diplomă de conversie însoţită de un supliment care să confirme obţinerea acestei specializări şi care va fi aprobată prin ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale, după promovarea examenului final de absolvire.
Până la acest moment, 8 facultăţi din cadrul universităţii A.I.CUZA au confirmat implicarea în proiect: Facultatea de Litere, Facultatea de Fizică, Facultatea de Biologie, Facultatea de Educaţie fizică şi Sport, Facultatea de Geografie, Facultatea de Matematică, Departamentul Psihopedagogie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.
Sesiunea de admitere se va organiza în lunile iunie- septembrie 2014, durata studiilor va fi de 3 semestre pentru disciplinele din aceeaşi arie curriculară şi 4 semestre pentru discipline din arii curriculare diferite. La finalizarea cursurilor, absolvenţii vor primi, în funcţie de durata studiilor (3 sau 4 semestre) 90 sau 120 de credite.
Taxele aferente acestui proiect, ce urmează a fi stabilite în perioada următoare, vor fi suportate de către cadrele didactice participante la proiect, cu menţiunea că USLIP Iaşi va demara negocieri la nivelul instituţiilor centrale pentru obţinerea unei diminuări a acestei taxe, într-o formă agreată de Ministerul Educaţiei, propunerea noastră a fost în sensul emiterii unor vouchere care să cuprindă reducerea menţionată, fără a avea însă, garanţia reuşitei acestui demers.
Cursurile de conversie vor putea fi urmate doar de către persoanele care au absolvit deja o formă de învăţământ superior, în acest sens Universitatea A.I. Cuza a impus condiţia ca participanţii la proiect să fie absolvenţi ai acestei instituţii.
Desfăşurarea programelor de conversie va debuta în anul universitar 2014-2015, până la acea dată, vor fi elaborate programele de studiu cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale, va fi stabilit cuantumul taxei de şcolarizare, precum şi forma de învăţământ în care vor fi organizate studiile: zi/ frecvenţă redusă /fără frecvenţă, informaţii care vă vor fi aduse la cunoştinţă în cel mai scurt timp.
Preşedinte
Prof. Laviniu Lăcustă
Problema navetei
În atenția unităților școlare din mediul rural și în mod special a unităților școlare din comunele în care primăriile nu decontează naveta,
Prin prezenta, vă anunțăm că există posibilitatea, conform Legii nr. 356/2013- Legea bugetului de stat pe anul 2014, să achitați decontul de navetă pentru cadrele didactice în conformitate cu prevederile art. IV din anexă - sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale, alin. 5 - din economiile înregistrate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat la această categorie de cheltuieli, se pot deconta cheltuieli cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, în limita distanței de 50 km și în limita sumei de 26 lei / cadru didactic / lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la 50 km, suma de 26 lei / cadru didactic / lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru.
Conform Legii Educației Naționale nr. 1 / 2011, art. 105, alin. 2, litera f, obligația primăriei de a deconta naveta cadrelor didactice rămâne în vigoare.
Aducem în atenția serviciilor contabilitate să aibă în vedere posibilitatea de a completa sau plăti integral naveta din această categorie de cheltuieli, în cazul în care există deficiențe în acordarea acestor sume.
Preşedinte,
prof. Laviniu Lǎcustǎ